Dokument Pentagona: Ukrajinski piloti testirani na avionima F-16, bili su odlični

Foto: EPA

YAHOO News ekskluzivno je došao do interne procjene Ratnog zrakoplovstva SAD-a (Air Force) koja zaključuje da bi bila potrebna samo četiri mjeseca za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima američke proizvodnje F-16, što je daleko kraće razdoblje od onoga što su dužnosnici Pentagona više puta iznosili.

Dokument je podijeljen brojnim NATO saveznicima koji imaju F-16 i sadrži detaljnu procjenu s kraja veljače i početkom ožujka u bazi Nacionalne garde Morris u Tucsonu u američkoj saveznoj državi Arizoni, gdje se nalazi 162. eskadrila američkog ratnog zrakoplovstva.

Dva ukrajinska zrakoplovca, jedan kvalificiran za MiG-29, drugi za Su-27, nisu prošli "nikakvu formalnu obuku" na F-16, prema procjeni, osim kratkog upoznavanja. Zatim su testirani na simulatoru letenja, izvodeći "devet događaja na simulatoru koji pokrivaju ukupno 11.5 sati".

2022 Ukraine BPA After Action Report 22 March Sign 230518 102007 YN by Index.hr on Scribd

I Su-27 i MiG-29 su borbeni zrakoplovi iz sovjetske ere, koji čine najveći dio onoga što je ostalo od ukrajinskih zračnih snaga. Obojicu ukrajinskih pilota ocjenjivala su četiri iskusna instruktora američkih zračnih snaga, od kojih je svaki imao tisuće sati letenja na F-16.

"Uspješno prizemljili avion u scenariju simuliranog plamena"

Procjena koju je napisao potpukovnik Jared P. White iz 162. eskadrile zaključuje da su ukrajinski piloti uspjeli izvesti niz "relativno tehničkih" manevara u svojim simuliranim okruženjima, poput slijetanja zrakoplova nakon gubitka motora u scenariju koji se naziva "plamen".

"Nakon samo jedne demonstracije, oba pilota uspjela su uspješno prizemljiti zrakoplov u scenariju simuliranog plamena iznad glave. Ovo je relativno tehnička vještina koja se mora kontinuirano uvježbavati tijekom karijere pilota F-16", stoji u dokumentu. Oba pilota također su bila u mogućnosti "izvršiti lažne napade na temelju parametara priopćenih dok su letjeli simulacijom".

Glavni problem - engleski jezik

Glavni problem obuke identificiran u evaluaciji bio je da se ukrajinski piloti nisu osjećali ugodno sa složenom avionikom F-16, koja prikazuje informacije na engleskom jeziku. Jezične sposobnosti su drugdje navedene kao "zabrinutost", iako procjenitelji navode da je došlo do "primijećenog poboljšanja u poznavanju engleskog" tijekom dva tjedna kod oba ukrajinska pilota.

Nije iznenađujuće da piloti Su-27 i MiG-29 nisu bili upoznati s letenjem američkim standardnim višezrakoplovnim formacijama, jer su bili obučavani na taktici iz sovjetske ere. Unatoč ovim nedostacima, izvješće zaključuje da je "s obzirom na trenutni skup vještina koje je demonstrirao pilot ukrajinskih zračnih snaga, četiri mjeseca realan vremenski rok za obuku".

Novi pritisak na saveznike da isporuče F-16 Ukrajini

Dokument će povećati pritisak na glavne saveznike Ukrajine, poput SAD-a, od kojih su neki tvrdili da su zapadni zrakoplovi previše sofisticirani i da će stoga trebati previše vremena za obuku pilota kako bi imali utjecaja u ratu između Ukrajine i Rusije.

Na primjer, Colin Kahl, američki obrambeni podtajnik za politiku u odlasku, govoreći na saslušanju Odbora Zastupničkog doma Kongresa za oružane snage u veljači, ustvrdio je da će obuka ukrajinskih pilota za letenje na F-16 trajati "oko 18 mjeseci". Isto vrijeme, rekao je tada Kahl, trebat će za isporuku ovih zrakoplova u Ukrajinu.

Ovo otkriće da bi Ukrajinci mogli biti spremni za borbu na F-16 mnogo brže nego što se očekivalo dolazi u vrijeme međunarodnog pritiska da se Kijev opskrbi modernim zapadnim borbenim zrakoplovima.

Britanija obećala obuku ukrajinskih pilota 

U izjavi Downing Streeta objavljenoj u ponedjeljak tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Ujedinjenom Kraljevstvu, britanska vlada ponovila je svoju predanost pomoći u obuci ukrajinskih pilota u sklopu programa za "ustroj novih ukrajinskih zračnih snaga s F-16 zrakoplovima prema NATO-vim standardima".

Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo karakteristično raspoloženo za opskrbu Ukrajine zapadnim zrakoplovima, unatoč tome što ne koristi F-16 u Kraljevskim zračnim snagama. Zastupnica britanskog parlamenta Alicia Kearns, predsjednica utjecajnog Odbora za vanjske poslove, izjavila je za Yahoo News kako je procjena USAF-a "dovela u pitanje neke od argumenata protiv davanja zrakoplova našim ukrajinskim prijateljima".

Formira se međunarodna "avionska koalicija"

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je u utorak da Ujedinjeno Kraljevstvo surađuje s Nizozemskom na formiranju "međunarodne koalicije koja će Ukrajini pružiti borbene zračne sposobnosti, podržavajući sve, od obuke do nabave F-16 aviona".

Izjava je uslijedila nakon sastanka između Sunaka i nizozemskog premijera Marka Ruttea, još jednog otvorenog zagovornika sigurnosne pomoći Ukrajine, na summitu Vijeća Europe na Islandu. Rutte je ranije rekao da "ništa nije izvan okvira mogućnosti u mjeri u kojoj pomaže u odvraćanju ruske agresije" kada je upitan o izgledima isporuke nizozemskih F-16 Ukrajini.

Ukrajinci mjesecima traže avione F-16, izgubili više od 60 svojih 

Ukrajinci su u više navrata tražili isporuku zapadnih borbenih zrakoplova kako bi zamijenili svoje sve malobrojnije sovjetske avione MiG-29 i Su-27, koji su se intenzivno koristili od početka invazije u veljači 2022. i pretrpjeli su značajne štete od borbenog trošenje.

Ukrajina je izgubila preko 60 zrakoplova, rekao je general američkog ratnog zrakoplovstva James B. Hecker na konferenciji u Coloradu 6. ožujka. Reagirajući na britanske i nizozemske najave, Andrij Jermak, ključni pomoćnik Zelenskog, rekao je sljedeće: "Trebamo F-16 i ja sam zahvalan našim saveznicima na njihovoj odluci da rade u tom smjeru, uključujući obuku naših pilota".

Pročitajte više