Dokumentarni film Branka Ištvančića nagrađen u Francuskoj

DOKUMENTARNI film ´Čelični zagrljaj´ Branka Ištvančića dobio je Specijalnu nagradu žirija na 11. festivalu filmova o željeznici, koji je održan u francuskom Lilleu od 26. do 30. studenoga.

Film ´Čelični zagrljaj´, snimljen 2001. u Vinkovcima, prati umirovljenika koji je cijeli radni vijek proveo radeći kao željezničar. On sanja vlakove i okuplja umirovljenike s kojima izvodi igrokaze iz najfrekventnijeg čvorišta koje je danas ´groblje vagona´ na teretnom kolodvoru Vinkovci, sagrađenom na mjestu nekadašnjeg njemačkog groblja.

Branko Ištvančić podsjeća kako mu je taj film bio odbijen na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, što mu se dogodilo i s prethodnim filmom ´Željeznicu guta već daljina´ iz 2000., koji je pak bio nominiran za glavnu nagradu na festivalu u Torontu.

Nakon mog prvog filma ´Plašitelj kormorana´, koji je na Danima hrvatskog filma dobio Grand Prix i proglašen je jednim od najboljih hrvatskih dokumentaraca 90-ih očekivao sama da ću od fonda za dokumentarni film u Ministarstvu kulture dobiti sredstava za nastavak tog filma, no to se nije dogodilo, rekao je Ištvančić.

Ne znam zašto me ignoriraju u Hrvatskoj a filmovi mi dobro prolaze na inozemnim festivalima, rekao je Ištvančić, dodavši da će ipak uz pomoć Dokumentarnog filma HRT-a iduće godine snimati ´Trilogiju o plašiteljima´. Uz ´Plašitelja kormorana´ trilogija, koja će se prikazivati u kinima, sastojat će se od filmova ´Plašitelj divljih svinja´ i ´Plašitelj vrabaca´.

Pročitajte više