Dolački je kriv za krađu zlata iz policijskog sefa. Dobio 6 godina zatvora

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DANAS u 14 sati objavljena je presuda suspendiranom policijskom načelniku Željku Dolačkom.

Dolački je proglašen krivim po svim točkama optužnice. Osuđen je na šest godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 22. travnja do 10. lipnja. Sud je naložio da se Dolačkom oduzme 3,33 milijuna kuna koje je stekao kaznenim djelom te mu se naređuje da u roku od 15 dana podmiri 141.974,32 kune troškova sudskog postupka te 136.026 kuna troškova vještačenja. 

S obzirom na to da je osuđen na kaznu veću od pet godina, određuje mu se istražni zatvor do pravomoćnosti presude.

Njegov odvjetnik je nakon čitanja presude kazao kako se nije čuo s njim.

Obrazlažući presudu, sutkinja je ustvrdila kako je vrijednost ukradenog zlata procijenjena na 535 tisuća i 812 kuna. Svojim kaznenim djelima Dolački si je pribavio nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od najmanje tri milijuna 327 tisuća i 98 kuna.

"Sramotio je policiju i policijske službenike. Koliko je drsko njegovo ponašanje, govori da se na insceniranje odlučio nakon što je dulje vrijeme uzimao novac. Osuđenik je prije neosuđivan, ali to se od visokopozicioniranog policajca i očekuje pa mu prijašnja neosuđivanost ne može biti olakotna okolnost", kazala je sutkinja.

Ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura

Podsjetimo, Dolački je optužen da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura.

Suđenje je završilo u petak završnim riječima tužiteljstva i obrane. Prije toga su ispitani posljednji svjedoci – djelatnica Bauhausa Irena Periša Jurković Conjar, šef grupe za očevide PU karlovačke Robert Brozinić te vještaka za mehanoskopiju Mirko Zebić.

Svjedočeći na okolnost datuma proizvodnje pile koju je Dolački donio na prethodnu raspravu, djelatnica Bauhausa je kazala da je uvidom u serijske brojeve ta pila proizvedena u svibnju 2017., godinu dana nakon pljačke policijskog sefa.

Šef grupe za očevide PU karlovačke Robert Brozinić kazao je kako nije istina da mu je tijekom očevida Dolački dodavao dokumente koje je popisivao, već su to radili krim-tehničari i vještaci. Taj svjedok obrane dodao je da je po dovršetku očevida ugasio svjetlo u uredu u kojem je obavljen očevid te da optuženi nije bio u sobi u kojoj je obavljen očevid.

USKOK: Dolački je osramotio i ostale kolege policajce

Mirko Zebić, vještak za mehanoskopiju i balistiku pri MUP-ovu Centru za vještačenja Ivan Vučetić, rekao je da je pilom kupljenom u Bauhausu moguće prepiliti pantove sefa, zbog čega je obrana kao dokazni prijedlog zatražila novo mehanoskopsko vještačenje na zagrebačkom Strojarskom fakultetu, a koje je sudsko vijeće odbilo navodeći da je prethodnim vještačenjima ustanovljena mogućnost da se pilom može prepiliti sef.

Završne riječi tužiteljstva zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić podnio je u pisanom obliku te je ustvrdio kako je tijekom postupka neosporno dokazano da je počinitelj počinio djelo koje mu se stavlja na teret te da je obrana postavljena "bez ikakvog relevantnog dokaza" i da je "podmetanjem neutemeljenih dokaza dodatno nanijela štetu policijskoj službi u kojoj je optuženi radio godinama".

"Dolački je izigrao povjerenje građana koji su mu dali povjerenje kao voditelju odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, osobito stoga što kazneno djelo nije počinio na mah te stoga što je ono počinjeno u samom središtu zagrebačke policije. Time je nanio štetu i sramotu i kolegama policajcima", kazao je u završnim riječima Šašić.

 

Pročitajte više