Cijene nafte porasle, dolar blago ojačao

Foto: Shutterstock

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106,09 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154,70 na 154,75 jena.

Kako se tečaj dolara kreće na najvišim razinama u 34 godine, japanske vlasti prijete intervencijom kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0665 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,51 posto, na 87,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,54 posto, na 82,35 dolara.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju nove kvartalne poslovne rezultate velikih kompanija i nove makroekonomske pokazatelje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,6 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,4 posto.

Rast azijskih burzi drugi dan zaredom zahvaljuje se smirivanju napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Uz to, ulagače je ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta nakon šest dana pada. Dow Jones ojačao je 0,67 posto, dok je S&P 500 porastao 0,87, a Nasdaq indeks 1,11 posto.

"Mislim da se radi o standardnoj kupnji nakon što su cijene dionica prethodno pale 5 posto. Ulagači ovoga tjedna čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i gospodarske pokazatelje koji bi mogli naznačiti što bi Fed mogao učiniti s kamatama", kaže Lamar Villere, portfelj menadžer u tvrtki Villere & Co.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni.

Ovoga će tjedna, među ostalim, izvješća objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

Pročitajte više