Dolar nadomak najviših razina u tri tjedna nakon Powellovih izjava

Foto: EPA

TEČAJ dolara ojačao je nadomak najviše razine u tri tjedna prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima nakon što je čelnik američke središnje banke Fed odbacio spekulacije o negativnim kamatnim stopama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,15 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 100,30 bodova. Drži se nadomak najviše razine u tri tjedna od 100,44 bodova.

Predsjednik Feda Jerome Powell također je upozorio na dulje razdoblje slabog gospodarskog rasta te apelirao da se donesu novi paketi fiskalnih poticaja kako bi se podupro oporavak.

Powellove izjave potaknule su investitore na kupnje američke valute, percipirane kao sigurna luka za kapital u neizvjesnim vremenima, dok su dionice na američkom tržištu zabilježile najveći pad tijekom dva trgovinska dana u protekla tri tjedna.

"Pesimistične poruke čelnika Feda doprinijele su opreznijem trgovanju, u kojem su investitori izbjegavali rizik, što je također pomoglo jačanju dolara”, rekli su valutni analitičari u banci MUFG.

Među najvećim gubitnicima bio je australski dolar nakon objave podatka o golemom gubitku radnih mjesta u Australiji u travnju, najvećem otkad se prikupljaju ti podaci, što navodi na zaključak da će biti potrebni daljnji monetarni i fiskalni poticaji za podršku tom gospodarstvu.

Australski je dolar prema američkom oslabio 0,3 posto nakon što je broj nezaposlenih u Australiji u travnju skočio za 594.300 i stopa nezaposlenosti dosegnula najviše razine u pet godina.

Tečaj funte pao je ispod 1,22 dolara prvi put u više od pet tjedana, što je posljedica jačeg dolara i jučerašnje vijesti da je u ožujku britansko gospodarstvo potonulo za rekordnih 5,8 posto.

Investitori će za daljnje smjernice pratiti tjedno izvješće o naknadama za nezaposlene u SAD-u koje se očekuje tijekom dana. U petak će pratiti podatke o BDP-u eurozone u prvom kvartalu.

Pročitajte više