Dolar ojačao peti tjedan zaredom

Ilustracija: EPA

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0.1 posto, na 106.12 bodova, a u jednom trenutku dosegnuo je najvišu razinu u pet mjeseci.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0655 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0.9 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 154.65 jena i kreće se oko najviše razine u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da američka središnja banka neće početi smanjivati kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su gospodarstvo i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena.

Powell: Nije postignut napredak u spuštanju inflacije

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošloga tjedna da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna dulje razdoblje.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

Vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je polovicom tjedna najvišu razinu u pet mjeseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Veliko slabljenje jena

Zbog toga je prošloga tjedna tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo novu najvišu razinu u 34 godine, premda japanske vlasti već tjednima upozoravaju da bi mogle intervenirati na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema euru. Tako se europska valuta stabilizirala, nakon što je tjedan dana prije njezin tečaj oštro pao jer će, po svemu sudeći, Europska središnja banka početi smanjivati kamate prije Feda, s obzirom na to da se inflacija u eurozoni kreće na nižim razinama, dok su neka gospodarstva tog bloka u recesiji.

Na tržištu se procjenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u lipnju.

Pročitajte više