Dolar ojačao prema košarici valuta, ECB smanjuje poticaje

Foto: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, a u fokusu ulagača bile su najave iz središnjih banaka o smanjenju poticajnih monetarnih mjera.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0.6 posto, na 92.57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0.2 posto, na 109.95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0.55 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.1815 dolara.

U fokusu sjednica čelnika Europske središnje banke

U fokusu ulagača bila je sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB) na kojoj je odlučeno da se u idućem tromjesečju počnu smanjivati monetarni poticaji.

ECB će i dalje kupovati obveznice u sklopu 'standardnog' programa poticanja gospodarskog rasta i inflacije u vrijednosti od 20 milijardi eura mjesečno, no do kraja godine blago će smanjiti kupnju obveznica u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP).

No, središnja banka ne kani tako skoro povećati kamate. U ECB-ju očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjoj ili još i nižoj razini dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto "znatno prije kraja" 2023. godine.

Ponovili su i da će krizni program ukupne vrijednosti 1850 milijardi eura ostati na snazi barem do kraja ožujka 2022., odnosno dok ne ocijene da je krizna faza pandemije završila.

Ulagači pažljivo prate i signale iz američke središnje banke, a sudeći po izjavama nekih dužnosnika Feda, očekuje se da bi prema kraju godine američka središnja banka mogla također početi smanjivati program kupnje obveznica.

Dolar se oporavio od prodajnih pritisaka koje mu je krajem prethodnoga tjedna izazvao podatak o slabom rastu broja zaposlenih u SAD-u u kolovozu, nakon što se iz izjava nekolicine dužnosnika Feda moglo iščitati da postupno smanjenje poticaja ostaje još uvijek moguće u ovoj godini.

Od najnovijih vijesti s američkog tržišta rada, čiji je oporavak istaknut kao preduvjet da bi se počelo razmatrati smanjenje poticaja u Fedu, izdvaja se podatak koji je pokazao da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na najnižu razinu u posljednjih 18 mjeseci.

Pročitajte više