Dolar oslabio, euro ojačao

Foto: Shutterstock

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0.8 posto, na 104.45 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skliznula 0.9 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0870 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0.1 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 155.65 jena. Nakon što je dulje vrijeme jačao prema japanskoj valuti i dosegnuo 160 jena, najvišu razinu u 34 godine, nedavno je na tržištu intervenirala japanska središnja banka, pa je tečaj dolara pao. Posljednjih se tjedana kreće u uskom rasponu oko 155 jena.

Intervencije japanskih monetarnih vlasti trenutno nisu potrebne jer je dolar pod pritiskom zbog špekulacija da bi ove godine Fed ipak mogao smanjiti kamatne stope u dva navrata.

Naime, prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u travnju porasle nešto manje nego što se očekivalo, što je podržalo teze o popuštanju inflacijskih pritisaka i otvaranju prostora za smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke. Tako su ponovno oživjele špekulacije da će Fed u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0,25 postotnih bodova.

Euro je prošloga tjedna ojačao prema dolaru, premda se očekuje da će i Europska središnja banka (ECB) uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa, i to prije nego Fed, vjerojatno već u lipnju.

Pročitajte više