Dolenec o inkluzivnom dodatku: Od 1. kolovoza dobivat će ga 10 tisuća korisnika više

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je u četvrtak da će od 1. kolovoza izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi za korisnike inkluzivnog dodatka, umjesto 18.000 korisnika, novčanu naknadu od Grada dobiti njih 28.000, a za to će se osigurati preko 13 milijuna eura

Grad će za tu namjenu morati osigurati 13 milijuna eura

Grad Zagreb će godišnje za tu namjenu u gradskom proračunu morati osigurati preko 13 milijuna eura, a inicijalno je u 2024. to trebalo biti oko 8.5 milijuna eura, istaknula je Dolenec na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Izmjena Odluke  o socijalnoj skrbi za proširenje programa novčanih naknada za korisnike inkluzivnog dodatka je jučer upućena u javno savjetovanje, gdje će biti 30 dana. Nakon toga će krajem lipnja biti na sjednici Gradske skupštine, kao i rebalans gradskog proračuna, jer je i njezina primjena vezana uz rebalans.

Odluka ne govori o novčanim iznosima, ali su oni navedeni u Zaključku gradonačelnika. Ta nova osnova prava temeljem inkluzivnog dodatka bit će na snazi u Gradu Zagrebu od 1. kolovoza ove godine, rekla je Dolenec. 

"Najveći broj korisnika prima oko 26.5 eura mjesečno"

Rekla je da najveći broj korisnika prima oko 26 i pol eura mjesečno, a djeca s teškoćama 50 eura mjesečno. Svim korisnicima Grad isplaćuje i uskrsnicu i božićnicu od po 50 eura. 

"Napravili smo takve izmjene da zadržimo sve korisnike koje imamo, da svakome tko dobije rješenje o inkluzivnom dodatku možemo početi isplaćivati novčanu pomoć, i da manjem broju ljudi, nešto preko 300, koji su do sada imali rješenja i nama su 'ispali' iz sustava potpora, nadoknadimo mjesece koji su bili u raskoraku", objasnila je.

Dolenec kaže da s tom izmjenom Odluke nisu išli ranije jer se program od 18.000 penje na potencijalnih 25.000 ili 28.000 korisnika, a to ima značajne reperkusije za gradski proračun i zato je izmjene bilo nužno vezati uz rebalans. 

Tomašević: Tri puta povećavamo iznos izdvajanja za potporu vrhunskom sportu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će u rebalansu gradskog proračuna tri puta povećati iznos izdvajanja za potporu vrhunskom sportu, s oko 1.3 milijuna eura, koliko je bio lani, to će se sada popeti na četiri milijuna eura.

Zbog toga su krenuli u novi javni poziv za financiranje vrhunskog sporta, prijave se podnose do 21. lipnja te je pozvao sve najbolje sportske klubove da se prijave. 

Tomašević: INmusicu 346.000 eura potpore

Najavio je i novi javni poziv za financiranje pilot-projekata u području sporta Sport za sve jer im je itekako bitan i amaterski, rekreativni i školski sport, te je pozvao zagrebačke sportske saveze da se jave na taj poziv.

Tomašević je izvijestio i da je nakon završetka javnog poziva INmusic festival dobio 346.000 eura potpore, a Zagreb Design Week 135.000 eura. "Što znači da je pola milijuna eura od 1.6 milijuna eura na ovom pozivu podijeljeno, tako da smo objavili dodatni poziv za kulturna događanja i pozivamo mikro, male i srednje poduzetnike da se jave", rekao je. 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet potvrdio je novinarima da su noćas s Hipodroma konji ilegalnog posjednika odvezeni u dvije ergele izvan Zagreba. Objasnio je da su štale na Hipodromu u kojima su bili konji nesigurne i trebat će ih ukloniti te će izgraditi bolje štale. 

Pročitajte više