Šef zagrebačkog HDZ-a: Ovo bi mogao biti početak kraja Tomislava Tomaševića

Screenshot: HRT

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) današnjom odlukom je potvrdila kako je Gradska plinara Zagreb izgubila koncesiju za opskrbu oko 230 tisuća zagrebačkih kućanstava plinom u sljedeće tri godine, i to od malog distributera plina iz Međimurja.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec (Možemo) rekla je večeras u Otvorenom na HRT-u da su se na natječaje javili s cijenom koja omogućava da tvrtka posluje na pozitivnoj nuli.

Naglasila je da je opskrba plinom zagrebačkim kućanstvima zajamčena. Ne bude li Međimurje plin mogao opskrbljivati, zajamčeni opskrbljivač je HEP.

"U tom smislu za građane Zagreba ništa se ne mijenja, distribucija je i dalje u gradskim rukama", poručila je Dolenec.

"Jedino se mijenja tko vam izdaje fakture", dodala je.

Dolenec je također rekla da su propozicije natječaja loše te da su nepotrebno uvele rizik u nešto što treba biti zajamčena javna opskrba jer HERA nije tražila niti obvezujuće pismo banke koje garantira financiranje niti su tvrtke morale pokazati da imaju plin.

Rekla je i da je Međimurje plin, javna tvrtka, izgubila svoje opskrbno područje.

"Oni više neće opskrbljivati Međimurje, nego će opskrbljivati Zagreb, koji je deset puta veće tržište, i ja se doista pitam ovdje možemo li govoriti o HERA-i kao stručnom i neovisnom regulatoru", rekla je Dolenec, spomenuvši ulogu HERA-e u aferama Ina i Plin za cent.

Lovrić: Tomašević je trebao podnijeti ostavku

Predsjednik stranke Plavi grad Ivica Lovrić, koji je bio bliski suradnik pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, rekao je da su za ovaj debakl krivi sadašnji gradonačelnik Tomislav Tomašević i gradska uprava, optuživši ih za nekompetentno upravljanje gradom i Plinarom.

"Da imamo iti malo etike kod vladajućih, Tomislav Tomašević bi na večerašnjoj presici koju je sazvao podnio ostavku", poručio je.

Lovrić se pitao i zašto je GPZ išao s višom cijenom, a Dolenec, koja mu je rekla da je sam sebi najveća antireklama, odgovorila je da su se na natječaj javili sa 7 posto većom maržom nakon tri godine inflacije. Rekla je da je strategija bila da se ponudi ona cijena s kojom će se osiguravati pozitivno poslovanje, optuživši prošlu vlast da je ostavila prezaduženi Zagrebački holding, što je Lovrić odbacio.

Herman: Ovo bi mogao biti početak kraja Tomislava Tomaševića

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je da se radilo o krivoj poslovnoj odluci.

"Natječete se na tržištu. Dva puta u mjesec dana se kockate i dva puta u mjesec dana prokockate 162 godine tradicije grada Zagreba", rekao je Herman.

Optužio je Dolenec da umanjuje svoju krivnju te da je sada HERA kriva za sve.

"Ovo je uistinu crna srijeda i za grad Zagreb, i za Zagrebački holding, pogotovo za Tomislava Tomaševića. Ovo bi mogao biti početak kraja Tomislava Tomaševića", rekao je Herman.

"A da ne kažem da je ovo najcrnija srijeda upravo za radnike Zagrebačke plinare", dodao je.

Kolarić: SDP Zagreba tražit će preispitivanje odgovornosti uprave

Branko Kolarić, v. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a, rekao je da ovo jest ozbiljan i politički problem te da će kao SDP Zagreba tražiti preispitivanje odgovornosti uprave Gradske plinare Zagreb - Opskrba.

"Jer ako su na drugom natječaju mogli ići s 10,20, da su išli na prvom s 10,20, natječaj bi bio dobiven", rekao je Kolarić.

"Očito da tu ima i nesposobnosti za nerazumijevanje biznisa jer to je temeljni posao GPZO-a da odbije taj posao", dodao je.

Kolarić je rekao i da će s partnerima, s Možemo, razgovarati što će biti s GPZO-om i radnicima. Također je istaknuo "kontekst".

"Očito se događaju pretumbacije u energetskom biznisu. Ako se sjetimo, spomenuta je afera Ina, Plin za cent, i sad Gradska plinara Zagreb. Tko tu stoji iza i što se tu događa - ja nemam dovoljno informacija oko toga", rekao je Kolarić.

Dolenec je rekla da je prvi natječaj poništen zbog prevelike koncentracije.

"Međimurje plin na tom prvom natječaju dobio je ne samo Zagreb, nego i cijelu Slavoniju, 60 posto tržišta Hrvatske. Firma kojoj je vlasnik Grad Čakovec i Mursko Središće, koja sad ima 29 tisuća kupaca", dodala je.

Među ostalim je rekla da u plinskom biznisu u Hrvatskoj postoje ozbiljne neregularnosti, a HERA nema izabranog upravitelja.

Pročitajte više