Domovinski pokret širi priču o nasilnim migrantima. "Tu je bio rat, te laži štete"

Foto: Index/Ena Dragičević/Facebook

Posljednja dva vikenda u javnosti su se pojavile priče o navodnim incidentima s migrantima na željezničkoj stanici u Plaškom. Mediji su objavili vijest o navodnom nasilju migranata, a kasnije se pokazalo da postoje dvije potpuno različite verzije događaja: ona koju je širio lokalni Domovinski pokret i ona karlovačke policije i očevidaca.

Krenimo redom. Index je najprije prošle nedjelje, 10. rujna, dobio dojavu da je prethodnog dana, u subotu, na željezničkoj stanici u Plaškom došlo do nasilnog incidenta prilikom kojeg je stotinjak migranata pokušalo zaustaviti vlak koji je išao prema Zagrebu. U dojavi je pisalo da su migranti nasilno ušli u vlak i pokušali iz njega izbaciti putnike, u čemu su ih spriječili strojovođa i kondukter.

Istog je dana tu verziju priče objavio Domovinski pokret Karlovačke županije na svom Facebooku, gdje su na početku teksta ustvrdili da je "migrantska revolucija krenula". "Zna se gdje su ulazi u Hrvatsku i koja je procedura, sve ostalo treba vratiti od kuda je i došlo. Dopustiti da nam zemlju preplave ovakvi nasilnici je za mene apsurd", poručio je u tekstu tajnik Domovinskog pokreta Karlovačke županije Zvonimir Mrgan.

DP: Vijest je od riječi do riječi točna

Sljedećeg su dana sve prozvali skandalom i u novoj objavi tvrdili da su samo oni "iznijeli istinu koja se želi zataškati". Tu su, između ostalog, napisali kako su "osoblje vlaka i hrabri putnici zaustavili [migrante] u njihovom divljanju".

"Gospodo draga, ne širi se ta vijest Facebookom, ta vijest se širi cijelom županijom, pa i državom. I ta vijest je točna od riječi do riječi – oko sto migranata uletjelo je u vlak i izazvalo incident. Možemo biti sretni što su se u vlaku nalazili hrabri ljudi, inače ne želimo pomišljati na posljedice", napisali su u objavi koju je potpisao Mrgan.

Policija: Nije bilo narušavanja javnog reda i mira

Nakon dojave koju smo primili poslali smo upit karlovačkoj policiji, a iz njihovog odgovora bilo je očito da Domovinski pokret širi vijest koja je vrlo moguće lažna. Naime, policija nije utvrdila kršenje javnog reda i mira.

"Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da je u subotu, 9. rujna, u 19,24  sati policija zaprimila dojavu da se na željezničkoj stanici u Plaškom nalazi veći broj migranata koji žele ući u vlak, a u kojem se već  nalazilo preko 100 putnika.

Na mjesto događaja upućena je policijska ophodnja, koja nije zatekla strane državljane, dok je utvrđeno da isti nisu ušli u vlak s obzirom da je prometovao za  Zagreb, a ne za Ogulin gdje su se htjeli uputiti. Nije utvrđeno da je došlo do narušavanja javnog reda i mira", odgovor je policije.

Index je došao i do iskaza svjedokinje koja je u vrijeme prvog incidenta prošlog vikenda bila na željezničkom kolodvoru i koju su sami migranti zamolili za pomoć.

Svjedokinja: Migranti su imali dokumente od policije, trebali su se javiti u prihvatilište u Zagrebu

"Ovdje je u subotu bilo preko sto migranata. Postojala je skupina migranata koji su imali dokument ovjeren od strane policije da se sutra do 1 sat moraju javiti u prihvatilište. Međutim, nisu ih puštali u vlak jer nisu imali kartu, ovdje se karta ne može kupiti kod konduktera, nego isključivo online. Njima je zapravo bio prepriječen put da dođu do azila i prihvatilišta", ispričala nam je Isidora Ravlić.

 

Kazala je da su se migranti na kolodvoru počeli skupljati već oko podneva, a vlak na koji su se htjeli ukrcati polazio je oko 18:55. "Oko 18:50 me jedan od migranata pitao mogu li mu pomoći da dođe do prihvatilišta jer je već umoran i ne može ni hodati. Ja sam ga zamolila da mi da taj dokument, da razgovaram s nekim iz vlaka da ga se pusti unutra i da može doći do prihvatilišta na vrijeme. Pitala sam ih jesam li sigurna ako dođem tamo zajedno s njima i rekli su mi da jesam. Otišla sam tamo s trogodišnjakinjom u naručju, njih je tamo bilo preko stotinjak", priča nam Isidora.

"Podijelili su se na one koji imaju dokument i one koji nemaju"

"Pitala sam strojovođu je li moguće da ih se pusti u vlak, barem ove koji imaju međunarodni dokument, tako da dođu do prihvatilišta, međutim, oni su rekli da, ako je vlak pun, ne mogu ići. Problem je u tome što je u Plaškom taj vlak jedini javni prijevoz. Oni nemaju kako doći do mjesta do kojeg žele ići osim vlakom. Prvo mjesto s javnim prijevozom nakon Plaškog je Ogulin, koji je udaljen 30-ak minuta vožnje.

Kada je strojovođa rekao da ne mogu ući u vlak, pitala sam neke od njih koji su pričali engleski mogu li se podijeliti u grupe na one koji imaju dokument i koji nemaju. Zapravo je bilo više onih koji su imali taj dokument i koji imaju pravo u roku od osam dana tražiti međunarodnu zaštitu, što znači da oni smiju ovdje boraviti legalno i koristiti neka svoja prava", rekla je.

Domovinski pokret ponovo širio paniku zbog migranata

Nakon što je objavljena prva verzija događaja, ona koju je ispričao Domovinski pokret, Index je u dva teksta objavio verziju događaja policije i svjedokinje. No, iz te su stranke ovog vikenda ponovo nastavili sa širenjem panike o migrantima.

"DP Karlovačke županije upozorava da je situacija izvan kontrole: vlak 522 iz Splita za Zagreb prolazi sudbinu kao i prošlu subotu, što se mora dogoditi da se naši građani zaštite od migranata? Hoćete sada svi otvoriti oči koji ste pisali protiv DP-a i govorili kako DP laže", pitaju se iz DP-a prije nego što su opisali novi neprovjereni događaj.

"U subotu,16. rujna skupina oko 50 migranata je ušla u vlak i pri ulasku su bahato gurnuli kondukterku koja nema težih ozljeda, osim traume koju je proživjela na radnom mjestu! Nemam druge riječi za njih nakon svega što smo vidjeli i doživjeli nego da je to jedna bahata skupina nasilnika! Oni nemaju poštovanja prema našoj zemlji", tvrde.

Policija opet sve demantirala

No, policija je opet demantirala sve njihove tvrdnje. Za Index su odgovorili da su zaista postupali u tom vlaku te da su dolaskom na mjesto događaja utvrdili kako je njime namjeravalo otputovati 20 stranih državljana koji su ranije izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom. Osobe u tom statusu imaju pravo slobode kretanja dok traje postupak, pa tako prema zakonima Hrvatske i propisima EU smiju koristiti i javni prijevoz.

Nakon što su registrirani, upućeni su u prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. Iako su posjedovali novčana sredstva za kupnju voznih karata, osoblje vlaka im nije dozvolilo putovanje zbog sumnje da se radi o nezakonitim migrantima.

Policija je naglasila da tijekom postupanja nisu zabilježena protupravna ponašanja u smislu ugrožavanja sigurnosti i imovine, osoblja i infrastrukture HŽ-a, odnosno da nije došlo do napada na konduktera, njegovog nasilnog izbacivanja iz vlaka ni prekršaja ili kaznenih djela.

Mještanin: Ovdje žive branitelji i izbjeglice, ovakve poruke su problematične

Domovinski pokret svojoj je posljednjoj objavi dodao i novi slogan u kojem su ljudima poručili: "Izađi i bori se." Kako nam priča jedan mještanin Plaškog koji je želio ostati anoniman, ova je poruka u njihovoj sredini izrazito problematična.

"Mi smo ovdje doživjeli rat, ljudi su još uvijek jako osjetljivi, mnogi imaju PTSP. Ovakve laži su jako loše za našu malu sredinu koja je prošla takvu traumu u ratu", rekao nam je jedan mještanin Plaškog.

Inače, Plaški je proglašen zajednicom posebne državne skrbi 2. stupnja. Ovaj je kraj za vrijeme rata bio okupiran, a domicilno srpsko stanovništvo koje je izbjeglo nakon 2000. godine se vratilo svojim kućama. Većina naroda koji žive tamo su izbjeglice, povratnici i branitelji. Plaški je specifičan i po tome što su na vlasti SDP, HDZ i manjine, a kako nam je rekao načelnik općine Perica Damjanović, različite nacionalnosti na tom području uspješno i složno funkcioniraju.

"Ovakve stvari koje sada radi Domovinski pokret remete sigurnost cijelog mjesta i nisu prikladne za život naše zajednice, a ni za naše političke stranke koje ovdje djeluju", zaključuje mještanin s kojim smo razgovarali.

Pitali smo policiju planira li pokrenuti postupak

S obzirom na to da je policija demantirala sve informacije koje je proširio Domovinski pokret, poslali smo im upit znaju li da takve vijesti dolaze od Domovinskog pokreta Karlovačke županije te planiraju li pokrenuti postupak protiv njih zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih vijesti, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pročitajte više