DP-ovac prije dvije godine švercao migrante. Sad je izbačen iz stranke

Foto: Društvene mreže

Zbog sudjelovanja u transportu ilegalnih migranata 2022., član Domovinskog pokreta (DP) iz Splita Matej Frane Maslić trenutačno je isključen iz članstva DP-a na inicijativu predsjednika Ivana Penave, priopćeno je danas iz DP-a.

Takvu je odluku Sud časti Domovinskog pokreta donio na temelju informacija o sudjelovanju Maslića u transportu ilegalnih migranata 2022. godine, navodi se u obrazloženju.

Maslića se danas može vidjeti na fotografijama koje su na društvenim mrežama nedavno objavili splitski vijećnik Martin Pauk i nekadašnji saborski zastupnik iz Živog zida Ivan Pernar.

Prema fotografiji objavljenoj na Pernarovom Instagramu prije tjedan dana, Maslić je bio s njim i s voditeljem Velimirom Bujancem u restoranu. Za vrijeme Pernarovog posjeta splitskim školarcima Maslić mu je na raspolaganje dao svoj BMW.

"On nije bio istaknuti član DP-a"

"Takvo postupanje sada već bivšeg člana, je ne samo protuzakonito, nego i u izravnoj suprotnosti s temeljnim načelima Domovinskog pokreta te će nakon utvrđivanja svih činjenica biti poduzete odgovarajuće mjere na svim razinama stranke", poručili su iz DP-a.

Dodaju kako je netočna i zlonamjerna informacija da se radi o ''istaknutom članu DP-a'' jer Matej Frane Maslić u Domovinskom pokretu nije obnašao ni jednu od vodećih funkcija, ni na jednoj razini Domovinskog pokreta

S obzirom na cijeli politički kontekst i sada pristigle informacije, iz DP-a kažu da će "pokušati utvrditi pozadinu cijelog slučaja, i sve njegove aktere, i izvan DP-a".

"Ovako odlučno, jasno i trenutačno postupili smo i postupat ćemo u svakom drugom slučaju, o kome god se radilo i u budućnosti", dodaju u priopćenju.

Napominju kako Domovinski pokret im više od 10.000 članova te je predan nalog tijelima stranke, na svim razinama, da provedu nužne provjere svih članova vezano uz politiku nulte tolerancije DP-a na svaki oblik protuzakonitog djelovanja te na svaki oblik postupanja koji je suprotan politici i sustavu vrijednosti DP-a.

Maslić švercao petoricu Turaka

Dalmatinski portal danas je objavio da je Maslić u ožujku 2022. uhvaćen kako u kombiju riječkih registracija šverca petoricu Turaka, koji su ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu.

Maslić je, kako navodi taj medij, u posao ušao s dvojicom mlađih punoljetnika koji su s trećim optuženikom, također mlađim punoljetnikom, prethodno uspješno odradili dvije ture s osmoricom turskih državljana.

Optužnica Državnog odvjetništva tereti ih da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno kretanje u Republici Hrvatskoj. U činjeničnom opisu navodi se da su u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi, zajednički i dogovorno, za iznos od minimalno 500 eura, trebali ilegalno prevesti strane državljane do Zadra.

Najzahtjevniji dio posla na sebe je preuzeo Maslić. U Studencima kraj Imotskog ukrcao je u kombi turske migrante, krenuli su put obale, ali ih je već u Šestanovcu zaustavila policija, objavio je Dalmatinski portal.

Maslića je zbog prijetnje prošlo ljeto policiji prijavio dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

Pročitajte više