Don Ivan Grubišić: Oni koji glasuju po inerciji, neprijatelji su hrvatske budućnosti

"HRVATSKA još nije iskoračila u demokratske procese, a niti jedni dosadašnji izbori nisu bili demokratski. Na biračkim popisima imamo pola milijuna birača viška, a Bruxelles barata brojem od čak 700.000 ljudi. To je javna tajna", kazao je don Ivan Grubišić u emisiji Osječke televizije "Karte na stol".

Grubišiću nije jasno kako to da imamo svjež popis stanovništva, ali ne i transparentan popis birača s kojim se ne izlazi u javnost, kao ni s registrom branitelja kako bi se utvrdilo tko tu ne pripada, a uživa privilegije.

"Percepcija hrvatskih stranaka u društvu vrlo je niska, ali ćemo opet pasti na ispitu zrelosti"


"Dok su neki za Hrvatsku davali živote, drugi su se šetali po gradovima i dobili činove i privilegije. Od rata žive ratni profiteri, a pravi branitelji ostali su zanemareni. Zato mi govori o nultoj toleranciji prema kriminalu i korupciji izgledaju kao diktat Bruxellesa, jer je ulazak Hrvatske u EU odgođen dok se te stvari ne poslože", smatra Grubišić.

"Percepcija hrvatskih stranaka u društvu vrlo je niska, ali to biračima ništa neće značiti da ponovno padnu na ispitu zrelosti i vlastite odgovornosti za Hrvatsku. Svi koji već unaprijed znaju kome će dati glas na izborima, dakle da ne ponavljam na koga mislim, zna se, po mome su dubokom uvjerenju neprijatelji hrvatske budućnosti", nastavlja Grubišić.

Vjerski i ideološki zatupljeni ljudi nikad neće progledati

"Ovdje nisu zalutale samo ovce, nego i pastiri, a tada je ovcama teško pogoditi pravi put. U Hrvatskoj su zalutali državni dužnosnici u područje interesa, kriminala i korupcije, ali i duhovne vertikale koje navijaju za njih", kazao je Grubišić uredniku emisije Goranu Flauderu.

Grubišić je mišljenja kako birači koji su čvrsto svrstani uz neku od dvije glavne političke opcije teško mogu promijeniti mišljenje. Dojma je da se religiozni ljudi, ideološki ili vjerski, neće obratiti i "da narod neće progledati". "Zakoni su pisani za moćnike, a protiv siromaha i mi moramo stvoriti socijalnu državu, a ne socijalu poput Caritasa i Pučkih kuhinja. To je briga društva za ljude u potrebi, ali i potreba Crkve da se socijalno angažira, a ne da gradi hramove i pročelja oblaže u oniks novcem poreznih obveznika", kritizirao je postupke Crkve Grubišić.

Vrijeme je za reviziju ugovora s Vatikanom


Osvrnu se i na ugovore koje Hrvatska ima s Vatikanom, dodajući kako je vrijeme za njihovu reviziju. "U sva četiri ugovora s Vatikanom stoji da ugovori važe dok se ne dogode važnije promjene u odnosu Vatikana prema Hrvatskoj ili u hrvatskom društvu prema Crkvi i tada treba pristupiti reviziji ugovora. Hrvatska više ne može servisirati vjerske zajednice, a da one nisu dužne polagati račun državnoj reviziji kako troše taj novac. Zakoni moraju vrijediti jednako za sve", zaključio je Grubišić.

Pročitajte više