Donald Rumsfeld u iznenadnom posjetu Afganistanu

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u srijedu u iznenadni posjet Kandaharu, na jugu Afganistana, izvijestio je AFP.

Iz Iraka, gdje je boravio u utorak, Rumsfeld je krenuo u Kandahar gdje će se susresti s pripadnicima američkih postrojba i izvijestiti o naporima na obnovi. Ministar bi zatim trebao stići u Kabul gdje će razgovarati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem.

Tema razgovora trebala bi biti sigurnost, protuterorističke operacije i strategija borbe protiv talibana i pripadnika Al Qaide koji se skrivaju duž granice s Pakistanom, izvijestili su dužnosnici.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati i o osnutku američkih vojnih baza "na dulji rok" u sklopu strategije kojom se treba ograničiti prijetnja talibana i Al Qaide. Karzai i Rumsfeld trebaju se dogovoriti i o osnutku regionalnog logističkog stateškog središta, prema istim izvorima.

Zamisao je potekla iz javne izjave koju je Karzaj dao prije godinu dana, u kojoj se govori o potrebi da se postigne dogovor o dugoročnoj američko-afganistanskoj sigurnosnoj suradnji.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više