Donald Trump privatno pritišće svoje suparnike da odustanu od kandidiranja

Foto: Profimedia

Donald Trump vrši agresivni pritisak na svoje republikanske protukandidate kako bi odustali od utrke za predsjedničku nominaciju, javlja Vanity Fair.

Strategija batine i mrkve

Izvori govore da je Trump namjerno Rona DeSantisa i Nikki Haley nazvao saveznicima prije nekoliko dana kako bi dokazao da je utrka gotova. Prema anketama objavljenima ovog tjedna, Trump ima podršku 50% republikanskih birača u New Hampshireu, gdje se održava idući krug predizbora, Haley zaostaje s 34% podrške, a DeSantisu vjeruje samo 5% birača. Trumpov plan je utjecati na donatore i medije kako bi odustali od Haley i DeSantisa kako bi on već do iduće srijede ostao jedini kandidat.

Trump se vodi strategijom batine i mrkve kako bi natjerao Haley i DeSantisa da odustanu od utrke, kažu izvori upućeni u njegovu kampanju. Nakon uvjerljive pobjede u Iowi ovog tjedna neuobičajeno je pružio ruku pomirenja svojim suparnicima tijekom pobjedničkog govora. "Zajedno ćemo stići do cilja. To će se dogoditi uskoro", rekao je pristašama u Des Moinesu u Iowi.

U međuvremenu Trump skuplja podršku među republikancima, čime želi ostaviti dojam kako je njegova pobjeda neizbježna. Ted Cruz je ovog tjedna postao 25. republikanski senator koji je podržao Trumpa, uz još jednog nekadašnjeg Trumpova rivala, Marca Rubija. "Čestitam predsjedniku Trumpu na dominantnoj pobjedi. U ovom trenutku vjerujem da je ova utrka gotova," rekao je Cruz za Fox News.

Pritisak na senatore i zastupnike

Trump ne bira sredstvo kako bi povećao svoju podršku. Prema više izvora, zvao je senatora iz Južne Karoline Tima Scotta, tražeći njegovu podršku prije predizbora 24. veljače u rodnoj državi Nikki Haley. New York Times je izvijestio da "Trump prilično redovito razgovara sa Scottom te da se nada kako će prije predizbora u Južnoj Karolini doći do podrške", rekao je Trumpov savjetnik. Scottov glasnogovornik nije želio komentirati navode.

Trump nastoji čim prije osigurati nominaciju dok istovremeno vodi niz pravnih bitki. Protiv njega se trenutačno vodi pet kaznenih postupaka, uključujući dva zbog pokušaja promjene rezultata izbora 2020. Suđenja za te optužbe mogla bi se odvijati usred predsjedničke kampanje ujesen ove godine.

Danas će Trump voditi kampanju u New Hampshireu zajedno sa zastupnicom iz New Yorka Elise Stefanik, ujedno i kandidatkinjom za potpredsjednicu, koja je ovaj tjedan pozvala i Haley i DeSantisa da "odustanu od utrke".

Iako je Trump nakon Iowe pozivao na zajedništvo republikanaca, ponovno je ovog tjedna pokazao svoju pravu narav, napadajući na osobnoj razini Nikki Haley i Rona DeSantisa. Nazvao ih je "ljudima s mnogo mana, bez novca i bez nade".

Pročitajte više