Donedavnoj njemačkoj ministrici obitelji oduzeta doktorska titula zbog plagiranja

Foto: EPA

POLITIČARKI Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i donedavnoj ministrici obitelji Franziski Giffey oduzet je doktorat zbog plagiranja, priopćeno je u četvrtak.

"Nakon temeljitog savjetovanja i provjere visokoškolsko predsjedništvo je donijelo odluku oduzimanja doktorske titule Franziski Giffey", priopćilo je Slobodno sveučilište u Berlinu.

"Svjesno preuzeti dijelovi tekstova"

Odluka o oduzimanju titule se temelji na činjenici da je ona ostvarena "lažnom tvrdnjom o vlastitom znanstvenom doprinosu".

"U doktorskoj disertaciji su svjesno preuzeti dijelovi tekstova i dokaza o literaturi drugih autorica i autora bez da je to u potrebnoj mjeri istaknuto", navodi se u obrazloženju.

Giffey je prihvatila odluku Slobodnog sveučilišta, ali je još jednom istaknula kako je disertaciju 2009. napisala i predala u "najboljoj namjeri i vjeri".

"Greške koje su mi se pritom potkrale nisu bile namjerne ili planirane", rekla je Giffey.

Dala ostavku u svibnju

Socijaldemokratska političarka je još 18. svibnja podnijela ostavku na položaj ministrice obitelji zbog, kako je navela, "sjene koju istraga o plagiranju baca na funkciju".

No ona je istodobno zadržala poziciju vodeće kandidatkinje na izborima za parlament grada-savezne pokrajine Berlina krajem rujna.

Predstavnici koalicijskih partnera u vladi grada Berlina, kao i oporbe, zatražili su daljnje preuzimanje odgovornosti u slučaju Giffey.

Alternativa za Njemačku je zatražila od Giffey da povuče svoju kandidaturu za premijerku savezne pokrajine Berlina.

"Tko vara i obmanjuje ne može biti na čelu Berlina", poručuje AfD.

Zbog optužbi za plagijat je prije deset godina ostavku dao i ministar obrane Karl Theodor von Guttenberg, a dvije godine kasnije i ministrica obrazovanja Anette Schavan.

Pročitajte više