Donesen Pravilnik o načinu rada Povjerenstva za civilnu službu

MINISTARSTVO rada i socijalne skrbi izvijestilo je danas da je donesen Pravilnik o načinu rada Povjerenstva za civilnu službu (PZC) i ostali propisi kojima se regulira obavljanje civilne službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Po Zakonu o civilnoj službi, koji je stupio na snagu 1. svibnja, obavljanje poslova civilne službe u djelokrugu je Ministarstva rada.

Novak koji zbog prigovora savjesti nije pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH mora podnijeti zahtjev nadležnom uredu za obranu u kojem je dužan navesti traži li civilnu službu zbog vjerskih ili moralnih razloga.

Uz zahtjev se prilaže ispunjeni Obrazac PZC-a (može se dobiti u uredima za obranu ili skinuti s web stranica Ministarstva rada), potvrda o nekažnjavanju za kaznena djela uporabom oružja ili sile i dvije fotografije veličine 2,8 puta 3,2 centimetra.

S obzirom da je posjedovanje oružja razlog za odbijanje zahtjeva za civilnu službu, PZC će po službenoj dužnosti prikupljati potrebne podatke od MUP-a.

Informacije o civilnoj službi nalaze se na web stranicama Ministarstva rada (www.mrss.hr) u kategoriji "Civilna služba" i to Zakon o civilnoj službi i provedbeni propisi, Obrazac PZC, primjer ispunjenog Obrasca PZC te odgovori na najčešća pitanja vezana uz civilnu službu.

Pročitajte više