DONOSIMO TKO SU ONI Upoznajte nove ministre, ukupno ih je sedam, neki su samo zamijenili mjesta

Foto: Hina, Damir Špehar/Pixsell

DANAS će novi ministri biti predstavljeni relevantnim saborskim odborima, a već u popodnevnim satima očekuje se glasanje. Bit će jako zanimljivo vidjeti tko će, uz HDZ, HNS i manjince, činiti Plenkovićevu većinu. Ovime bi trebala biti okončana višetjedna politička kriza koja je počela kada je Plenković na sjednici vlade krajem travnja smijenio tri Mostova ministra.

Plenković je sinoć otkrio kakvu će rošadu napraviti u vladi.

Ministarstvo graditeljstva - Predrag Štromar



HNS-ovac Predrag Štromar bit će ministar graditeljstva, ali i potpredsjednik vlade. HNS-ovi članovi iz Zagreba jučer su ga pred Indexovom kamerom zvali lopinom, smatrajući ga jednim od krivaca što se HNS prodao HDZ-u.

Predrag Štromar rođen je 1969. godine u Varaždinu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a od 2009. godine do prošle nedjelje bio je varaždinski župan. Zamjenikom župana postao je 2005. godine

Štromar je od 1993. bio zaposlen u tvrtki Prehrana u Varaždinu, sve do 2002. godine kada postaje direktor poslovnog centra u Varaždinu te na tom mjestu ostaje do 2008. godine. Bio je član dvaju nadzornih odbora, najprije u Varkomu, a potom u trgovačkom društvu Garancijske agencije Varaždinske županije.


2012. godine imenovan je za člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a iste godine predložen je i za imenovanje za novog člana Nadzornog odbora Jadranskog naftovoda d.d.

Od 2012. godine predsjednik je Županijske organizacije HNS-a, a od 2004. godine bio je potpredsjednik. Od 2004. do 2008. bio je predsjednik nadzornog odbora HNS-a, a od 2001. član Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije. U stranci je od 1991. godine.

U njegovoj biografiji stoji kako ga je 2007. godine odlikovao predsjednik Mesić, odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu, za uspješno provođenje projekta javno-privatnog partnerstva kod izgradnje škola.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Blaženka Divjak



Blaženka Divjak rođena je 1967. godine, a 1989. godine diplomirala je matematiku i fiziku na PMF-u. 1993. godine magistrirala je na PMF-u, dok je 1998. godine doktorirala na istom fakultetu. Profesorica je na Fakultetu organizacije i informatike, a bila je i prorektorica za studente Sveučilišta u Zagrebu.

2014. godine kandidirala se za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu, ali izgubila je od Borasa. Objavila je 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 znanstvenih konferencija i 60 stručnih skupova. Autorica je 7 knjiga, od čega su dvije sveučilišni udžbenici.


Koordinirala je 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih razvojnih projekata te je u još 15 sudjelovala kao suradnik. Članica je 15 međunarodnih i nacionalnih organizacija.

"Prije svega mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira. Najprije to, a onda projekti koji će biti važni ne za jednu stranku, ne za neke osobe, nego oni koji će biti važni za našu djecu i buduće generacije", izjavila je Divjak novinarima ispred HNS-a, upitana za prioritete ako zaista postane ministricom znanosti i obrazovanja.

MUP - Davor Božinović



Božinović je do sada bio predstojnik Ureda u vladi RH. Prije Kotromanovića bio je i ministar obrane. Rođen je 1961. godine u Puli.

Godine 1987. postaje savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, dok tri godine kasnije sjeda na mjesto predsjednika Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH.

Uz brojne diplomatske funkcije, prije stupanja na mjesto ministra obrane bio je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te posebni izaslanik predsjednice Vlade RH za jugoistočnu Europu.

Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski i bugarski.

Karijera


prosinac 2010. – ministar obrane;
ožujak 2010. – imenovan posebnim izaslanikom predsjednice Vlade Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu;
srpanj 2009. – imenovan državnim tajnikom za politička pitanja;
rujan 2008. – imenovan državnim tajnikom za europske integracije;
2005. – veleposlanik Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u;
2004. – predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske;
2002. – veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori;
2001. – privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu;
2000. – koordinator za odnose sa SRJ u Ministarstvu vanjskih poslova RH u rangu veleposlanika;
1999. – pomoćnik ministra vanjskih poslova RH u rangu veleposlanika;
1997.-1999. – zamjenik načelnika i načelnik Odjela za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova RH u rangu ministra-savjetnika;
1996. – savjetnik u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, BiH;
1994.-1996. – savjetnik u Veleposlanstvu RH u Sofiji, Bugarska;
1994. – viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove MVP RH;
1990. – predsjednik Novačke komisije u Ministarstvu obrane RH;
1987. – savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske

Ministarstvo pravosuđa - Dražen Bošnjaković



Bošnjaković je već bio ministar pravosuđa. Rođen je 6. siječnja 1961. u Vukovaru. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu (VSS - diplomirani pravnik, odvjetnik). Bio je saborski zastupnik i član Središnjeg odbora HDZ-a te potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije.

Ministarstvo okoliša - Tomislav Ćorić



Do sada je bio ministar rada. Plenković je sada otkrio da je kompetentan i za vođenje Ministarstva okoliša. Kao doktor ekonomije sigurno jest.

Rođen je 17. studenoga 1979. Govori engleski i njemački. 2011. godine doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U biografiji navodi kako je 2007. godine bio na usavršavanju u Londonu, vezano uz monetarnu politiku.

Profesionalna karijera

2016. – saborski zastupnik, Hrvatski sabor, 8. saziv
2013. - lipanj 2016. – docent, Katedra za financije, Ekonomski fakultet Zagreb
2011. - prosinac 2013. – viši asistent, Katedra za financije, Ekonomski fakultet Zagreb
2003. - veljača 2011. – asistent, Katedra za financije, Ekonomski fakultet Zagreb
 
Ministar uprave - Lovro Kuščević



Još jedan Plenkovićev kadar koji ima kompetencije za više radnih mjesta. Dosad je kao diplomirani pravnik vodio ministarstvo graditeljstva, a sada će biti ministar uprave.

U svojoj biografiji pod točkom "društveni angažman" navodi da je član Društva dobrovoljnih davatelja krvi Nerežišća. Govori engleski i talijanski.

Radno iskustvo / Profesionalna karijera

2016. – ministar graditeljstva i prostornog uređenja u 13. Vladi RH
2013. - 2016. – vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije
2005. - 2016. – načelnik Općine Nerežišća
2002. - 2005. – direktor trgovačkog društva, privatni sektor
2000. - 2005. – voditelj prodaje, privatni sektor
 
Politička karijera

2012.- 2016. – predsjednik HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo 
2001. – predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Nerežišće
 
Ministar rada i mirovinskog sustava - Marko Pavić



Pavić je aktualni državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Zasad se ne zna puno o njemu. Plenković je rekao da je "dobar jako".

Pročitajte više