DORH: Fotografije s Kornata nisu nove, a sudski vještaci već su ih vidjeli

"IZ REZULTATA provedene istrage proizlazi da su snimljene od strane pripadnika Gorske službe spašavanja prilikom dolaska na intervenciju, a upravo su se oni nalazili u vojnom helikopteru. Spis, a slijedom toga i te fotografije, bile su na raspolaganju timu vještaka tijekom provođenja multidisciplinarnog vještačenja", objavilo je danas Državno odvjetništvo u Šibeniku reagirajući na fotografije s Kornata, kao i na tekst u Novom Listu "Klarić: Naša su djeca na Kornatu dvaput gorjela!" kojeg je prenio i Index.

> Dosad neobjavljene fotografije s Kornata: Jesu li vatrogasci dva puta gorjeli?

Naime, DORH odbacuje zaključak kako bi te fotografije mogle baciti drugačije svjetlo na službenu verziju o smrti vatrogasaca jer su one već bile na raspologanju sudskim vještacima. DORH u svojem priopćenju navodi kako su fotografije vidjeli, no ne objašnjavaju posebno raspored tijela vatrogasaca kao i teoriju da su vatrogasci dva puta gorjeli. 

Vidjeli smo!
 
"Uz naglasak da se u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Dražena Slavice očekuje odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a povodom žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku na prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Šibeniku, u mogućnosti smo priopćiti kako se objavljene spomenute fotografije s mjesta događaja nalaze u sudskom spisu", stoji u priopćenju DORH-a, koji nije dao posebno objašnjenje fotografija.

Naime, na fotografiji snimljenoj iz jednog od helikoptera koji je na dan tragedije nadlijetao Kornat vidi se skupina vatrogasaca koji su ozlijeđeni, ali su na drugom mjestu, u različitom rasporedu, pozama i s različitim stupnjem opekotina od onih s kojima su naposljetku vatrogasci pronađeni.

Gorjeli dva puta

Fotografija je otvorila prostor za nove teorije o tome kako su vatrogasci gorjeli dva puta i kako je drugi požar za njih bio koban te kako nije bilo riječi o prirodnoj pojavi ili eruptivnom požaru jer je sve oko njih već izgorjelo prvi puta pa postoji mogućnost da ih je neki od helikoptera zalio gorivom. No, o tome DORH nije ništa priopćio. Odnosno tek su reagirali kako su fotografije - vidjeli.

I.Ć.
Foto: Nikša Stipaničev/Cropix; Index (Arhiva)

Pročitajte više