DORH neće istraživati policiju koja je tvrdila da je policajac slučajno ubio djevojku

Foto: N1

Osječki policajac Marko Šmazil je koncem rujna iz službenog pištolja usmrtio studenticu Mihaelu Berak s kojom se kratko viđao. Iako je isprva tvrdio da se ubila, osječka policija je ustvrdila da se radi o ubojstvu, navodeći da je Šmazil slučajno opalio metak u Mihaelu dok je kod kuće čistio pištolj. 

Ovaj slučaj osječka je policija prvotno okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom, ali je istoga dana Državno odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u ubojstvo. 

DORH neće istraživati osječku policiju koja je tvrdila da je Šmazil slučajno usmrtio djevojku 

Index je poslao upit DORH-u u kojem smo ih pitali u kojoj je fazi ovaj slučaj te jesu li, s obzirom na to da je osječka policija u nekoliko navrata branila svog službenika, a čak se i u medijima istupalo s retorikom da je dotični policajac djevojku slučajno upucao, poduzeli kakve radnje ili istrage među službenicima PU osječko-baranjske. 

Iz DORH-a su nam potvrdili da je Šmazil još uvijek u zatvoru, a da, prema Protokolu o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim predmetima, policija sama odlučuje o postupanju prema tom slučaju. 

Evo što stoji u njihovom odgovoru:

“Povodom Vašeg upita izvješćujem Vas da se provode potrebne dokazne radnje u tijeku istrage protiv navedene osobe te da je rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku istražni zatvor protiv okrivljenika produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela. 

Povodom Vašeg upita izvješćujem Vas da sukladno odredbi čl. 5. stavka 3. Protokola o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim predmetima policija samostalno odlučuje o taktici i metodici policijskog postupanja tijekom rada na predmetu, osnovama za uhićenje i dovođenje pritvorskom nadzorniku te podnošenju kaznene prijave”, odgovorili su nam iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. 

Osječka policija: “Prva dojava nije govorila o kaznenom djelu” 

Evo kako se odvijala komunikacija osječke policije prema javnosti tih dana. Prvotno je načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske Krunoslav Patača potvrdio na konferenciji za novinare da je policajac sam dojavio o smrti djevojke, a Index je prije presice doznao kako je prva dojava glasila da je riječ o samoubojstvu. Patača je i to indirektno potvrdio, rekavši da "prva dojava nije govorila o kaznenom djelu".

>> Ubojstvo u Osijeku je nezapamćeni skandal policije

Iako je Šmazil, nakon što je usmrtio djevojku, policiji lagao da se sama ubila, šef kriminalističke policije je na presici branio zaključak policijskog krim-istraživanja da je do ustrjeljivanja Mihaele Berak došlo slučajno, opaljenjem tijekom čišćenja oružja. Kazao je da je policija to ustanovila temeljitim očevidom na licu mjesta, provođenjem dokaznih radnji, obavijesnim razgovorima i drugim policijskim metodama.  

Berak se žalila prijateljici da je Šmazil posesivan, poruke dostavljene policiji  

Iz poruka koje je Index objavio nekoliko dana nakon ubojstva Mihaele Berak proizlazi da je Šmazila znala vrlo kratko te da su se intenzivnije dopisivali oko tjedan dana. 

U porukama koje joj je slala žalila se da mladi policajac "radi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke sugeriraju i da nisu bili u vezi, suprotno onome što se prvotno mislilo. 

>> Index objavljuje poruke u kojima se ubijena djevojka žalila na policajca

Prema saznanjima Indexa, screenshotovi WhatsApp poruka između Mihaele Berak i njezine prijateljice osobno su dostavljeni osječkoj policiji, no osoba koja ih je dostavila nije dobila nikakvu povratnu informaciju, osim da su kriminalisti "već dobili nešto slično". Policija poruke ni službeno ni neslužbeno nije spominjala. 

Mihaela Berak; Foto: Facebook 

Na Indexov upit osječkoj policiji jesu li upoznati sa sadržajem WhatsApp poruka o kojima smo pisali te, ako jesu, kada su policiji te poruke dostavljene te jesu li razmatrane u kriminalističkom istraživanju, policija je odgovorila da ne može odgovoriti. 

"Policija i dalje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom prikuplja obavijesti te je uz kaznenu prijavu istima dostavila sva do tada prikupljena saznanja. Zbog tajnosti provođenja izvida nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljene upite", stoji u kratkom odgovoru osječke policije.  

Policija tvrdila da se radi o blažem kaznenom djelu, DORH ga preinačio u kazneno djelo ubojstva 

Na konferenciji za medije nakon Mihaelinog ubojstva policija je i dalje tvrdila da stoji iza zaključka da se ne radi o ubojstvu već da je pištolj slučajno opalio metak dok ga je Šmazil čistio. Također su tvrdili da se radi o blažem kaznenom djelu dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. 

Tada je Patača kazao da su “sve činjenice koje je utvrdila policija nepobitno i nepromjenjivo utvrđene na samom mjestu događaja." No, ubrzo nakon konferencije za medije, istoga dana, oglasilo se Državno odvjetništvo s priopćenjem u kojem su kazneno djelo prekvalificirali u ubojstvo. 

Šmazil je pištolj dobio mjesec i pol dana prije nego je ubio Berak 

Osječka policija je od početka isticala kako se radi o mladom i neiskusnom policajcu, a Patača je rekao da se radi o policajcu koji je prošle jeseni završio obuku u Policijskoj akademiji te je nakon toga stavljen na mjesto vježbenika u prometnoj policiji. Također je kazao da je Šmazil pištolj dobio mjesec i pol prije nego je počinio ubojstvo. 

U međuvremenu je osječka policija izašla s još jednim priopćenjem u kojem su tvrdili da su sve u vezi s ubojstvom djevojke koje su oni proglasili neopreznim rukovanjem oružjem radili "temeljito, profesionalno i nepristrano". 

"S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo javnost da su policijski službenici sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano. Također skrećemo pažnju kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom Županijskog državnog odvjetnika", poručili su tada iz osječke policije. 

Dodali su tada da su policajca prvo uhitili za kazneno djelo prouzročenje smrti iz nehaja za koje se može dobiti najviše pet godina, pa su ga naknadno prijavili kao počinitelja za "najteži, kvalificirani oblik kaznenog djela", odnosno osumnjičili ga za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. 

 

Pročitajte više