DORH: Nije točno da smo priopćenje o procesuiranju ratnih zločina objavili danas



DRŽAVNO odvjetništvo RH priopćenjem koje potpisuje glasnogovornica Martina Mihordin reagirala je na tekst koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Mladen Bajić brani DORH: Osudili smo 28 hrvatskih vojnika i policajaca za ratni zločin". Reakciju DORH-a objavljujemo u cijelosti.

Poštovana,

Na internetskom portalu index.hr oko 17 sati objavljen je tekst I. Ćimića pod naslovom "Mladen Bajić brani DORH: Osudili smo 28 hrvatskih vojnika i policajaca za ratni zločin".

S obzirom na odredbe Zakona o medijima, čl. 40., 41. i 42., upućujemo Vam tekst ispravka s obzirom na u potpunosti netočnu informaciju objavljenu u tekstu I. Ćimića.

Priopćenje "Postupanje u predmetima ratnih zločina" objavljeno je u PETAK, 15 travnja 2011. u poslijepodnevnim satima na naslovnoj stranici www.dorh.hr.

Slijedom navedenog, nije točna tvrdnja da je "Bajić … danas popodne objavio priopćenje na službenim stranicama DORH-a."

Nije točna tvrdnja "u posebnom priopćenju, umjesto odgovora Indexu," jer priopćenje objavljeno u petak 15. travnja 2011. ne može biti odgovor na upit zaprimljen danas, u 11,35 sati.

Poštovana glavna urednice, Zakon o medijima u odredbi o dostupnosti javnim informacijama odnosno čl. 6. pojašnjava kako "u cilju objave informacija putem medija tijela izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti… su dužni davati točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga" i to u "u primjerenom roku dati novinarima zatražene informacije" odnosno uskratiti davanje informacije i u tom slučaju "pisano obrazložiti razloge uskrate informacije u roku od tri radna dana od dana zaprimanja pisanog zahtjeva".

Slijedom navedenog, niti je objavljeno priopćenje na koje se poziva novinar I. Ćimić objavljeno DANAS, niti je to priopćenje odgovor na upit novinara I. Ćimića zaprimljenog u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske DANAS u 11,35 sati.
   
Odgovor na svoj upit novinar će dobiti u primjerenom roku odnosno do najkasnije tri dana od upućivanja svog upita. 

Pročitajte više