DORH se predomislio: Odbjeglom Jozi Ćurkoviću sudit će u odsutnosti za kriminal u Salonitu!

JOZI ĆURKOVIĆU, odbjeglom vlasniku Salonita, već više od četiri godine pravomoćno optuženom za milijunski kriminal u vranjičkoj tvornici, sudit će se u odsutnosti ako to dopusti Vrhovni sud. Državno odvjetništvo iznenada je promijenilo svoj stav o predmetu Ćurković, dosad su se protivili suđenju bez prvooptuženog, koji već godinama uživa u izbjeglištvu, u rodnoj Grabovici kraj Tomislavgrada u BiH. Ne samo to, Ćurkovićeve hrvatske tvrtke aktivno sudjeluju u stečaju Salonita i do iznemoglosti blokiraju dovršenje postupka.

Puno je razloga za suđenje u odsutnosti

Suđenje u odsutnosti zatražio je prošlog tjedna šef HUS-a Ozren Matijašević, kojeg je Ćurković tužio za klevetanje, pa ga je čak privodila policija. Postupak nikako da odmakne, jer nema Ćurkovića. Normalno, kad se postupak vodi u Zagrebu. Da se pojavi, trebao bi biti smjesta uhićen i pritvoren, jer je protiv njega raspisana Interpolova tjeralica. Apsurdna situacija traje već mjesecima, pitanje je zašto sud ne odbaci Ćurkovićevu tužbu kad je očito o čemu se radi. Svi vide, samo sud ne vidi.

"Drago mi je da je državno odvjetništvo tako brzo reagiralo, no pitam se što su dosad radili? Zašto već nisu ranije tražili suđenje u odsutnosti. Jasno je da je Ćurković upoznat s optužnicom. Suđenje je već trebalo odavno početi jer se nalazimo u krajnje nevjerojatnoj situaciji da Trgovački sud u Splitu dopušta Ćurkovićevim tvrtkama sudjelovanje u stečajnom postupku, koji se zbog toga ne može kvalitetno odvijati. Teren Salonita i dalje je nesaniran, truje građane, golemi potencijal ne može biti iskorišten... Zaista je puno razloga zašto je Ćurkoviću već trebalo odavno suditi. Pa i u odsutnosti", decidiran je Matijašević.

Uhitili ga u Sarajevu pa pustili

Suđenje u odsutnosti već su tražili pojedini optuženici, no Državno odvjetništvo tada je dalo negativno mišljenje pa su odbijeni. Ćurković je prije dvije godine bio uhićen u Sarajevu. Ponadali su se neki da će ga tad izručiti, no od toga nije bilo ništa. Osim hrvatskog, ima i BiH državljanstvo pa ga nisu htjeli izručiti. Postalo je tada vrlo jasno da će vlasnika Salonita biti vrlo teško dovući do splitskog suda.

Pročitajte više