DORH traži 10 mjeseci zatvora za studenta koji je išarao Tuđmana

Foto: Index/Čitatelj Indexa

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Filipa Drače, studenta Filozofskog fakulteta koji je na kip Franje Tuđmana nacrtao srp i čekić.

10 mjeseci zatvora

Traže deset mjeseci zatvora uz uvjetni rok od tri godine, javljaju Novosti

Studenta se tereti da je počinio "kazneno djelo protiv imovine - oštećenje tuđe stvari, za što je predviđena kazna do dvije godine zatvora". 

DORH je prikupio 34 dokazna materijala na više od stotinu stranica sudskog spisa, uključujući mobitel, odjeću i obuću, iako je Drača odavno priznao krivnju. 

Također, DORH ga tereti da je imao izravnu namjeru da počini kazneno djelo pa da je upravo zato nabavio sprej, došao do spomenika, nacrtao srp i čekić, pa se nakon nekoliko minuta vratio kako bi ga podebljao i fotografirao, pišu Novosti.

Šaranje kipa

Podsjetimo, u siječnju ove godine Drača je uhićen zbog crtanja srpa i čekića na postolju Tuđmanova kipa u Zagrebu. Prenoćio je u policiji, nakon što su objavljene njegove fotografije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je objavila kako se sumnja "da je 5. siječnja oko 23:55 sati došao do Ulice hrvatske bratske zajednice, sprejem crne boje kojeg je donio sa sobom, na postolju spomenika 'Franjo Tuđman - prvi hrvatski predsjednik' nacrtao grafit i otišao. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu".

Desetak dana nakon uhićenja, pod parolom "Protiv političke represije", stotinjak prosvjednika okupilo se ispred Tuđmanovog spomenika i tražilo da se odbaci optužba, smatrajući da je riječ o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.

Pročitajte više