DORH tuži Katarinu Peović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je saborsku zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju, za što je predviđena novčana kazna do 30 tisuća kuna, odnosno 3984 eura. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Julija Penjak pritom se pozvala na obavijest o nezakonitom ponašanju Peović koju je DORH-u u kolovozu 2019. dostavilo Državno izborno povjerenstvo, piše Novi list.

Peović je na Facebooku objavila svoju fotografiju

Ona je, smatraju u DORH-u, zaslužila kaznu zato što je spomenutog datuma na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poruku "Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije, u borbi za radnu većinu."

Na taj je način, uvjereni su u Državnom odvjetništvu, Peović povrijedila članak Zakona o izboru članova u Europski parlament kojim se na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

U optužnom prijedlogu detaljno se opisuje što su sve u DORH-u poduzimali u prethodne tri i pol godine, od 6. kolovoza 2019., kada ih je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo što je to Peović napravila.

Pročitajte više