KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Dosad prijavljeno 60-ak novozaraženih. Osam županija nema niti jedan novi slučaj

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

NAKON subotnjih 140 slučajeva koronavirusa što je rekord od početka epidemije, jučer je u Hrvatskoj broj novozaraženih bio 50.

Jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1117, izvijestio je jučer Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, naveo je Stožer. Alemka Markotić jutros je na HRT-u rekla kako je četvero oboljelih na respiratoru.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno su zabilježene 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba. Do jučer je ukupno testirana 93.571 osoba.

Stanje po županijama 12. 7.
(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Istarska - 0 novih
  • Zadarska - 3 novih
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 11 novih
  • Primorsko-goranska - 4 novih
  • Osječko-baranjska - 8 novih
  • Međimurska - 0 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 13 novih
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Grad Zagreb - 12 novih
  • Zagrebačka - 0 novih
  • Šibensko-kninska - 0 novih
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 5 novih
  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Krapinsko-zagorska - 3 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih

IZ MINUTE U MINUTU

13:47 Ovdje možete pratiti presicu Nacionalnog stožera od 14 sati.

13:32 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i  epidemiološko stanje stabilno. Svih 27 testiranih uzoraka iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno, a trenutno je pod mjerom samoizolacije pet osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba.

Koprivničko-križevačka županija i dalje je jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja.

13:14 Krapina: Tri novozaražena, među njima i zaposlenik bolnice u Krapinskim Toplicama

13:11 "U usporedbi s prošlom godini negdje na razini 54 posto u odnosu na srpanj, ali što se tiče cijele godine na godišnjoj razini smo na nekih 37 posto. Ovaj vikend smo imali 519 tisuća gostiju, i preko 170 tisuća dolazaka novih gostiju. Daleko je to od brojki proteklih godina, ali moramo biti zadovoljni", rekao je Kristjan Staničić iz HTZ-a gostujući na N1 Televiziji.

13:09 U 14 sati je press konferencija Nacionalnog stožera. Moći ćete je pratiti na Indexu

13:09 U Osijeku većina nosi maske

12:48 Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

12:39 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4653 uzorka.

U samoizolaciji se nalaze 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 75 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 415 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. Danas nema novooboljelih.

11:54 Prema najnovijoj klasifikaciji stranih zemalja koju je donijela mađarska vlada, Hrvatska je svrstana u zelenu kategoriju što znači da mađarski državljani koji ljetuju u Hrvatskoj nemaju obavezu karantene ni predočenja testa na koronavirus po povratku u svoju zemlju, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg, naglasivši kako su sve države svrstane u tri kategorije i to crvenu, žutu i zelenu. > Opširnije

11:44 U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19 u protekla 24 sata

S današnjim danom broj oboljelih i dalje je 29, od kojih se dvoje liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba, od kojih je 115 kontakt s covid-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Od jučer je testirano 12 uzoraka na SARS-CoV-2.

11:33 Zaražen djelatnik ortopedske klinike u Lovranu

Prema informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ danas su na njihovom području četiri novozaražena od koronavirusa, od kojih je jedan djelatnik Klinike za ortopediju u Lovranu. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku.

11:11 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 13. 7. 2020. do 11:00 sati, evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o istom broju što znači da u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 62 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 136 osoba, a 8 ih je preminulo.

11:07 "Tijekom vikenda imali smo 67 novih, jučer samo 12 novih bolesnika", rekli su na presici zagrebačkog stožera. U bolnicama Sveti Duh i Sestre milosrdnice u petak su rođene dvije bebe pozitivnih trudnica. U tri dana u Zagrebu je objavljeno 967 testiranja. U izolaciju je stavljeno 295 osoba te je ukupno 908 osoba u samoizolaciji. Oko 70 posto pozitivnih su osobe iz samoizolacije, kontakti već zaraženih.

10:58 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet (5) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 125, dok je broj aktivnih slučajeva 75. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 495 osoba.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

10:53 Evo kako izgleda uzimanje uzoraka u Virovitičko-podravskoj županiji

"Danas je situacija s uzimanjem uzoraka za koronavirus sljedeća. Ujutro, od recimo 8 do 9 sati, uzimamo uzorak, stavljamo na podlogu, transportiramo u Zagreb.

Ovisno o gužvi, rezultate nekada dobijemo isti dan, obično tek drugi, a nekada je znalo proći i više od 24 sata da dobijemo rezultate. S ovim novim uređajem, trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivenog rezultata.

No, osim toga, danas možemo uzorke uzimati samo od osam do devet sati ujutro, a kada budemo imali svoj uređaj, moći ćemo to raditi u bilo koje doba dana, a time značajno podižemo i razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak 'drugog vala', ovo je odličan potez", zaključio je dr. Miroslav Venus najavljujući nabavljanje uređaja za otkrivanje koronavirusa, prenosi se na webu županije www.vpz.hr.

10:50 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 157 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju.

Uz 13 novooboljelih osoba pozitivan je i jedan državljanin Republike Austrije. Od 13 novooboljelih 7 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Kaštela, 1 osoba iz Solina, 2 osobe iz Trogira, 1 osoba iz Gradca i 1 osoba iz Trilja. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se 3 osobe epidemiološki obrađuju.

581 osoba nalazi se u samoizolaciji. 4 covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:43 Međimurje je 21 dan bez novooboljelih osoba od virusa covid-19.

10:30 Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek obrađena su 104 uzorka od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Riječ je o po dvije osobe iz Našica i Drenja te po jedna iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptanovaca.

Njihovi su kontakti stavljeni u samoizolaciju pa se trenutno u samoizolaciji nalaze 553 osobe, od kojih je 13 novih. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju mjere samoizolacije tijekom posljednja 24 sata, a u 9 samoinicijativnih provjera nije utvrdila ni jedno kršenje mjere.

9:48 11 novih u Vukovarsko-srijemskoj

9:28 Peti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučajeva, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 11 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 9 negativnih rezultata testiranja, a za 2 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 723 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 36 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „covid-19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9:20 Zadarska ima tri nova slučaja danas.

9:17 "Mjere su temeljne i one bi trebale ući u normalno ponašanje i aktivnost svakog od nas, to je ono što stalno propagiramo, to je higijena, pranje ruku, dezinfekcija i razmak. Ako se toga držimo, onda će sigurno epidemija biti manjeg karaktera i imati manje posljedice. Što se tiče okupljanja većih od 100 ljudi, nadzirat će ih timovi inspektora civilne zaštite i policajaca. Isto tako nadzirat će i Državni inspektorat. Ima dovoljno ljudi koji mogu ukazivati na određene greške i vidjeti provodi li se sve kako je propisano. Mi nemamo u cilju provoditi represiju i kažnjavati, nego educirati i prilagodbu svih nas na nove načine ponašanja", komentirao je Božinovićev zamjenik Damir Trut u Studiju 4 HRT-a.

9:02 Splitski epidemiolozi dnevno imaju po 250 zahtjeva za testiranje na covid. N1 javlja kako je i jutros velika gužva pred Higijenskim gdje vrše testiranja.

9:00 Maske su od danas obavezne, znate li kako ih pravilno nositi? > Opširnije

8:49 Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije javljaju kako nemaju novooboljelih.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na covid-19 i svi su negativni.

Nema novooboljelih. Od 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, svi su negativni.

Trenutno je u mjerama samoizolacije 212 osoba", javili su.

8:35 Danas bi se trebala održati konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Krunoslav Capak je jučer najavio da će na današnjoj press konferenciji reći više detalja o novim mjerama.

7:58 Jedina županija u Hrvatskoj koja nema niti jedan aktivni slučaj koronavirusa je Koprivničko-križevačka, jučer su javili iz tamošnjeg stožera.

"Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja", javili su jučer.

7:30 "Ako netko ide na ljetovanje, bitna je distanca, ukućani koji žive zajedno će se sasvim normalno ponašati, u svim zatvorenim mjestima okupljanja treba nositi maske, izbjegavati veća okupljanja na otvorenom također, ako već i bude okupljanje, neka bude na otvorenom, ali neka bude higijena i razmak, osobni je izbor svakoga da ne idu na mjesta gdje se ne drži mjera. Ako je na otvorenom gužva i nema distance, neka svatko odluči za sebe je li to dobro. Ja vjerujem da ljudi žele provesti odmor bez bolesti, ako prepoznaju simptome, jako je važno javiti se institucijama što prije", komentirala je Markotić na HRT-u. > Opširnije

7:00 Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama. Maske će morati nositi i osoblje u kafićima i restoranima.  > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više