Doskočili krizi: Otvoren portal za razmjenu školskih udžbenika

KAKO je Vladin rebalans proračuna doveo do ukidanja besplatnih udžbenika pa time i nužde "rebalansa kućnog proračuna" obitelji sa školarcima, u Slavonskom Brodu je pokrenuta inicijativa da se izbjegnu nepotrebni troškovi barem koliko je to u ovom trenutku moguće.

Pokrenut je portal www.trebamknjigu.com za razmjenu polovnih udžbenika između roditelja, odnosno učenika srednjih i osnovnih škola na kojemu se mogu besplatno registrirati i upisati svoju ponudu ili pretražiti školske knjige koje nude drugi.

"Ne, nije Sbiportal pokupio svu pamet svijeta i pokrenuo book pool radi samopromocije. Iskreno ekipa portala u globalu nije imala blage veze koliki je problem ukidanja besplatnih knjiga učenicima niti se doticala teme sve dok nam jedan član nije ispričao svoje jade , a i onda smo ga samo potapšali po ramenu. Nismo se niti obazirali sve dok nam inicijatori ideje nisu pokucali na vrata i zapitali za pomoć", navodi ekipa slavonskobrodskog portala koji je pokrenuo projekt.

Printanje udžbenika - dobra ili loša ideja?

Naime, komplet novih knjiga za jednu godinu, inače, košta do pet tisuća kuna, a u Ministarstvu obrazovanja se nisu dosjetili nikakve zamjenske ideje za pružanje pomoći "društvu znanja" u obliku knjiga. 

Prošloga su tjedna neslužbeno poručili da nisu skloni objavljivanju udžbenika na internetu, što je praksa u nekim europskim državama, a printanjem bi se udžbenike na neki način učinilo besplatnim ili barem jeftinijim ako se ubroje troškovi papira i tonera. Problem je ponajprije u autorskim pravima na udžbenike i izdavačima koji se neće tek tako odreći zarade, dok je drugi problem printanje.

U Ministarstvu smatraju da će deblji kraj opet izvući socijalno najugroženiji s obzirom da im je tehnologija potrebna za tiskanje udžbenika manje dostupna, a prebacivanje troškova printanja udžbenika na škole bilo bi pogubno za njihove budžete.

Pročitajte više