Doušnik FBI-ja optužen da je lagao o poslovima Bidenovog sina. Mogao bi dugo u zatvor

Foto: EPA

Doušnik FBI-ja Alexander Smirnov (43) optužen je da je lagao o vezama između američkog predsjednika Joea Bidena, njegovog sina Huntera i ukrajinske energetske tvrtke, javlja Guardian.

Alexander Smirnov lagao je agentima FBI-ja u lipnju 2020. da su rukovoditelji povezani s ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma platili Hunteru i Joeu Bidenu po 5 milijuna dolara 2015. i 2016., rekli su jučer tužitelji. Smirnov je kazao FBI-ju da je direktor Burisme tvrdio da je angažirao Huntera Bidena da ih "preko svog oca zaštiti od svih vrsta problema".

Optužbe protiv Huntera Bidena postale su aktualne u Kongresu tijekom ljeta jer su republikanci zahtijevali od FBI-ja da objavi dokument s optužbama dok se provodi istraga o Bidenu i njegovoj obitelji. No, tada nije bilo jasno jesu li optužbe protiv Bidena istinite.

Optužen za davanje lažne izjave, mogao bi u zatvor na 25 godina

Optužnica protiv Smirnova potkopava tvrdnje republikanaca u Kongresu da je američki predsjednik korumpiran i da je zarađivao na poslovima svog sina u Ukrajini. Smirnov je optužen za davanje lažne izjave i stvaranje lažnog dokumenta. Jučer se pojavio na sudu u Las Vegasu te se nije izjasnio o krivnji.

Tužitelji kažu da je Smirnov imao kontakt s rukovoditeljima Burisme, ali da je to bilo rutinski. Navode da se kontakt dogodio 2017., nakon što su tadašnji američki predsjednik Barack Obama i njegov potpredsjednik Biden otišli s položaja. U to vrijeme Joe Biden nije mogao utjecati na politiku u SAD-u, naveli su tužitelji.

Ako bude proglašen krivim, Smirnov se suočava s maksimalnom kaznom zatvora od 25 godina.

Pročitajte više