DOV imenovao zamjenike u više državnih odvjetništava

DRŽAVNOODVJETNIČKO vijeće (DOV) imenovalo je danas zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Koprivnici, osam zamjenika u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu i sedam u još šest općinskih državnih odvjetništava.

Za zamjenicu u građansko-upravnom odjelu Županijskog državnog odvjetništva u Koprivnici imenovana je, između tri kandidata, zamjenica u tamošnjem Općinskom odvjetništvu Mirjana Bogdanović Kamber.

Između 25 kandidata u građansko-upravni odjel zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva imenovani su Sandra Dunger i Andrea Jeromela Lučić, savjetnice u tom odvjetništvu, Aida Mikić, bivša savjetnica u tom odvjetništvu, te Mario Vlajčić, upravni savjetnik u Ministarstvu pravosuđa.

Predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek upozorila je u raspravi da bi zbog velikog broja žena u državnom odvjetništvu u slučaju kandidata istih kvaliteta prednost u imenovanju trebali dobiti muški kandidati.

U najužem izboru za imenovanje po mišljenju kolegija zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva bila je sutkinja s dugogodišnjim stažom na zadarskom Općinskom sudu Mirjana Čačić, kako zbog stručnosti, tako i zbog liječenja djeteta, što joj je bio motiv za prelazak u Zagreb.

Većina članova DOV-a njen je motiv ocijenila opravdanim, no ipak je smatrala da se to pitanje na primjereniji način može riješiti unutar sudstva, pa zadarska sutkinja nije dobila dovoljno glasova za imenovanje.

U kazneni odjel zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva imenovani su, između 20

kandidata, Ivica Marinac, Mirela Alerić Puklin i Nataša Kramarić, savjetnici u tom odvjetništvu, te Natalija Slavica, bivša zamjenica u tom odjelu.

U vezi s "povratnicima" u državno odvjetništvo članovi DOV-a iznijeli su različita mišljenja. Jedni, naime, smatraju da im je ranije iskustvo prednost, a drugi da prednost u imenovanju moraju imati kadrovi vjerni toj dužnosti. Bivša zamjenica ipak je dobila dovoljan broj glasova za imenovanje.

Za razliku od Zagreba, gdje se na natječaj javlja veliki broj kvalitetnih kandidata, zanimanje za druga odvjetništa je osjetno manje.

U Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj nije imenovan niti jedan od četiri kandidata jer, iako su svi ispunjavali opće i posebne uvjete, njihovo prethodno pravničko radno iskustvo nije jamčilo da bi mogli uspješno obavljati tu dužnost.

Za zamjenice u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli imenovane su, između pet kandidata, Nevenka Kovčalija, savjetnica u tom odvjetništvu, i Marizia Stocco Katalenić, sutkinja rovinjskog Prekršajnog suda.

Između dvoje kandidata za zamjenicu u Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću imenovana je Marina Uzelac Milina, stručna suradnica u Ministarstvu pravosuđa.

Zoran Švaco, državnoodvjetnički savjetnik, novi je zamjenik u Koprivnici koji je imenovan između dvoje kandidata.

Iako se na oglas za tri zamjenika javilo sedam kandidata, u kazneni odjel riječkog Općinskog državnog odvjetništva imenovana je samo Barbara Volf, sudska savjetnica u tamošnjem Općinskom sudu.

Za zamjenike u općinskim državnim odvjetništvima u Karlovcu i Dubrovniku imenovani su savjetnici u tim odvjetništvima Hrvoje Medarić i Stjepan Lončarica koji su bili i jedini kandidati.

Pročitajte više