RIJEČKI KBC Iskopana građevinska jama za novu bolnicu za majku i dijete

Foto: Hina

ISKOP građevinske jame za gradnju bolnice za majku i dijete, kao dio buduće Sveučilišne bolnice u Rijeci, dovršen je prije nekoliko dana, manje od godinu dana od početka radova, a njihova je vrijednost 15,5 milijuna kuna, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Tlocrtna površina je 9600 četvornih metara, a iskopanog materijala je više od 160.000 prostornih metara. Pokos uz jamu je učvršćen betonom na 3500 četvornih metara površine, a žičanom pocinčanom mrežom 60.000 četvornih metara. Tijekom radova utrošeno je 60 tona gospodarskog eksploziva, kazao je Štimac.

Nova bolnica za majku i dijete

Radove je obavila zajednica ponuditelja s vodećim partnerom G.P.P. Mikić. Usporedno s iskopom, uređen je novi, južni ulaz u zgradu hitnog trakta, jer je dosadašnji ulaz zatvoren zbog radova.

U prvoj fazi gradnje nove bolnice izgradit će se bolnica za majku i dijete, odnosno za ginekologiju, pedijatriju i porodništvo, tehnološko-gospodarski blok i višeetažno parkiralište, a iskopom jame otvara se mogućnost skorog početka gradnje objekata.

Štimac je najavio da će se natječaj za gradnju zgrade bolnice raspisati u listopadu, a radovi bi mogli početi početkom 2018. godine. Ako se sve bude odvijalo prema planu, dovršit će se 2020. godine. Predviđena vrijednost radova na izgradnji bolnice za majku i dijete s opremanjem i tehnološko-gospodarskim blokom je 750 milijuna kuna.

Financiranje uz pomoć kredita

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić kazao je kako je uz pomoć kredita zatvorena financijska konstrukcija za gradnju. Važno je da se usporedno s gradnjom objekata u prvoj fazi nastavi s pripremom gradnje ostatka nove Sveučilišne bolnice, u kojoj bi se potom smjestile sve klinike KBC-a, rekao je Plazonić.

Poručio je da Vlada stoji iza odluke o gradnji bolnice kao kapitalnog projekta u zdravstvu. Bilo bi dobro da se na takvim projektima ostvari bolja suradnja Rijeke i Primorsko-goranske županije s ministarstvom i Upravom bolnice, rekao je, jer dosad se nitko iz grada ili županije nije aktivnije uključio u realizaciju projekta.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i članica Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ines Strenja Linić dodala je da se ne bi smjela prenaglašavati uloga nijedne Vlade u realizaciji izgradnje nove riječke bolnice, jer je to posao kontinuiteta više dosadašnjih vlada.

Reagirajući na Plazonićevo obraćanje, istaknula je da se ne smije zanemariti uloga Grada u tom projektu, ona je čak i mjerljiva s obzirom na ulaganje kroz ustupljeno zemljište i infrastrukturne zahvate.

Bolnica za majku i dijete imat će osam katova, od kojih dva podzemna. U zgradi će biti i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za sve potrebe KBC-a Rijeka.

Pročitajte više