DIJANA ZADRAVEC

Doznajemo: U Vinogradsku se vratili neki radiolozi nakon smjene Zadravec

Foto: Index

U KBC-u Sestre milosrdnice je, kako smo već naveli, u tijeku inspekcijski nadzor, a o svemu su se danas oglasili iz ravnateljstva bolnice.

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje "češljaju" poslovanje. U Klinički zavod za radiologiju vratilo se nekoliko liječnika, radi se punim kapacitetom", stoji na početku priopćenja KBC-a Sestre milosrdnice.

Jedna liječnica povukla otkaz, vratit će se i neki umirovljeni liječnici, nakon što su vidjeli razvoj situacije

Index je pak doznao detalje.

"Jedna liječnica koja je bila na otkaznom roku povukla je otkaz i više umirovljenih radiologa je ponudilo pomoć, a dvoje radiologa će se još vratiti raditi na 4 sata, jer tako mogu zakonski na upražnjeno radno mjesto. Ima naznaka da bi se moglo vratiti još više radiologa, u slučaju da se situacija sa Zadravec skroz riješi i da nikome više ne bude nadređena", doznajemo iz Vinogradske.

U bolnicu će se na određen broj sati vratiti i jedna specijalistica radiologije koja je krajem prošle godine otišla u mirovinu, a koja je izrazila želju za radom nakon što je Zadravec smijenjena s čela Kliničkog zavoda za intervencijsku i dijagnostičku radiologiju. Povratak liječnika dobar je znak za pacijente, kažu iz Vinogradske.

Podsjetimo, Zadravec je smijenjena 19. svibnja, i to gotovo četiri tjedna nakon što su brojni bivši i sadašnji djelatnici Vinogradske javno progovorili o tome kako ih je Zadravec mobingirala.

Index je prvi doznao da je Kliniku za tumore u samo 15 dana napustilo troje radiologa upravo zbog nje. Potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Index je prvi objavio da su sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavili Zadravec za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo, koje je Index prvi dobio, a u kojem jasno objašnjavaju razloge zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec.

O tome da ih Zadravec mobingira za Index su progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo s Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec popela na 30.

Obavlja se nadzor

Inače, u priopćenju koje nam je stiglo navodi se i da su od utorka u KBC-u Sestre milosrdnice zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Oni obavljaju nadzor poslovanja te najstarije zagrebačke bolnice i po veličini drugog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj. Po nalogu ministra zdravstva Vilija Beroša trebaju detaljno ispitati ukupno dosadašnje poslovanje te utvrditi je li bilo kakvih propusta u zdravstvenom radu ili kršenja zakona, kako je to sugerirano u javnim istupima bivše predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. Dijane Zadravec. Uz to od Ministarstva financija ministar zdravstva zatražio je i obavljanje proračunskog nadzora, odnosno kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika", navodi se u priopćenju.

Vatavuk: Svima nam je stalo do istine

"Svu raspoloživu dokumentaciju dali smo inspekcijama na uvid kako bi se utvrdile sve činjenice iz dosadašnjeg poslovanja naše ustanove, kako u medicinskom tako i financijskom dijelu, jer nam je svima stalo da se dođe do točnih podataka i potpune istine", rekao je v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk u priopćenju i napomenuo da se u idućih nekoliko dana mogu očekivati rezultati inspekcijskog nalaza, koji će biti predočeni ministru zdravstva te njemu kao privremenom čelniku bolnice, a potom i obznanjeni javnosti.

Dr. Zoran Vatavuk privremeno je, navodi se u priopćenju, preuzeo upravljanje Kliničkim zavodom za dijagnostičku i interventnu radiologiju umjesto dosadašnje predstojnice. Prvi mu je zadatak, ističe se, bio osigurati redovito pružanje radioloških usluga onkološkim i drugim pacijentima.

Pomoć Vinogradskoj ponudili Rebro i Dubrava

"Napravljen je plan rada i dežurstava za narednih mjesec dana u Zavodu. Imamo sada dovoljan broj radiologa za redovito funkcioniranje cijelog bolničkog sustava. Nekoliko kolegica i kolega radiologa vratilo se u bolnicu ovih dana, a u najavi ih imamo još nekolicinu. Ponosan sam na sve njih i kao liječnike i kao ljude, jer se vidi koliko truda ulažu da se nadoknade zaostaci. U lipnju nam dio osoblja koristi ostatak lanjskih godišnjih odmora, ali kolegice i kolege radiolozi koji su u mirovini ponudili su nam svoju pomoć u tom razdoblju. Bude li potrebe, svakako ćemo prihvatiti tu hvale vrijednu inicijativu. Uz to, ravnatelji KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Čorušić i KB-a Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić stavili su nam na raspolaganje dio njihovih radiologa za ispomoć, bude li zatrebalo. To je samo još jedan dokaz međusobne solidarnosti unutar našeg bolničkog sustava, ali i fleksibilnosti organizacije u ovim vremenima epidemije, kad se zajedničkim snagama uspijevamo nositi sa svim izazovima", rekao je Vatavuk u priopćenju.

Na kraju priopćenja navodi da od petka, 21. svibnja 2021. godine, traje 15-dnevni rok za prijave kandidata za izbor novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Pročitajte više