Doznajemo detalje: Tuklo se 300 Boysa i 100 Poljaka, jedan Poljak teško ozlijeđen

Foto, video: Čitatelj Indexa

OGROMNA tučnjava Bad Blue Boysa i navijača Legije iz Varšave i jutros je glavna tema u Zagrebu, a posebno u zagrebačkoj Dubravi, gdje se sve i odigralo.

U Dankovečkoj ulici oko 21:30 sati sinoć se mlatilo oko 400 navijača. Koristili su palice i baklje, ali i sve drugo što im se moglo poslužiti za obračun.

Mlatilo se 400 ljudi, oštećeno pet ugostiteljskih objekata i najmanje tri auta, Poljak ima prijelom bedrene kosti

Policija je utvrdila da je ukupno oštećeno pet ugostiteljskih objekata i najmanje tri osobna automobila. Četiri u Dankovečkoj ulici i jedan u Ulici Dubrava te tri parkirana vozila, dva VW Golfa zagrebačkih registracija te Audi A4 njemačkih nacionalnih registracija. Kako je doznao Index, jedan Poljak ima prijelom bedrene kosti, što se kvalificira kao teška ozljeda. On je i operiran.

U tučnjavi je, utvrdila je policija, sudjelovalo oko 300 BBB-a i oko 100 Poljaka.

 

Poljaci ispraćeni iz Zagreba, većina i iz Hrvatske

“Na samom mjestu događaja, radi odbijanja izravnog napada na policijske službenike i sprečavanja daljnjeg napada 400-tinjak navijača, policijski službenici su uporabili sredstava prisile-tjelesne snage i palice prema većem broju osoba kojom prilikom nije bilo ozlijeđenih”, priopćila je policija.

Zasad nema podacima o uhićenima jer je malobrojnim policajcima u odnosu na broj sukobljenih napadača prioritet bio uspostaviti javni red i mir. Na mjestu sukoba i prije tučnjave, neslužbeno nam je potvrđeno, bila i interventna policija, no diskretno jer su Poljaci mirno sjedili na terasama kafića. U svakom slučaju, policije je bilo premalo da bi spriječila sukob, no brzo je stiglo pojačanje i spriječena je daljnja eskalacija obračuna.

Policija je Poljake nakon sukoba prepratila iz Zagreba, a veći dio njih je napustio i Hrvatsku. Dosta ih je imalo prijavljeni turistički boravak na moru, pretežno na Kvarneru, odnosno u Primorsko-goranskoj županiji, pa su prvo prepraćeni tamo, a neki su potom na GP Rupa izašli iz Hrvatske. U svakom slučaju, poljski navijači koji su sudjelovali u sukobu neće moći biti na večerašnjoj utakmici. Navijači Legije u Zagreb su stigli osobnim vozilima - autima i kombijima. 

Poljaci zauzeli dva kafića

Poljaci su sinoć zauzeli dva kafića u Dankovečkoj. Glavnina ih se, pričaju nam svjedoci, smjestila na terasu palačinkarnice, dok se ostatak smjestio u kafić preko puta ulice. 

Konobar palačinkarnice nam je ispričao kako se na njihovoj terasi odjednom stvorila velika grupa Poljaka. 

"Ekipa je sjela na terasu. Sve je bilo puno Poljaka. Normalno su ulazili unutra u WC, razmijeniti novac. Pitali su može li se platiti u eurima pa smo im objasnili da se plaća samo u kunama", priča nam konobar. 

"Vidim odjednom da sve leti, to su boce letjele, pepeljare, strašno nešto"

Ispričao je i kako je izgledao trenutak kada je sve počelo.

 

"Ja izlazim iz kuhinje i vidim da odjednom sve leti. To su boce letjele, pepeljare, strašno nešto. Gledam kako se razbija staklo, čaše, čajnici, a minutu prije je sve bilo najnormalnije, potpuno mirno. Letjele su baklje, to je strašno bilo. Nismo mogli doma, morali smo čekati da nas netko pusti. Razbijene su nam stolice, mi smo stolove i stolice nalazili 50-100 metara dalje, kod Spara", priča nam zaposlenik palačinkarnice.

Kazao je kako su jutros vidjeli da je jedna od stolica cijela pokapana krvlju.

"Pili su vode s okusom, neki su imali komade drveta, vjerojatno su bili spremni za tučnjavu"

"Kad je sve krenulo, jedan Poljak je ušao unutra i rekao: 'Ja sam ovdje došao samo gledati utakmicu, ne zanimaju me ove gluposti.' Rekao je da je iz Varšave. Ispričao je da se među Poljacima i šmrkalo i pilo. No zanimljivo je da su Poljaci, koji su na terasi sjedili dobrih 30 do 40 minuta prije tučnjave, pili obične vode i vode s okusom, ne alkohol. Vidjeli smo i da neki Poljaci kod sebe imaju komade drveta. Bili su spremni za tučnjavu, vjerojatno je to bio dogovor. Malo prije tučnjave kolega mi je rekao da su to poljski navijači i da bi moglo biti problema, ali oni su najnormalnije sjedili, nisu ništa vikali, sjedili su mirno", priča nam konobar. 

Kada je skupljao oštećeni inventar kafića po ulici, imao je i bliski susret s jednim navijačem Legije. 

"Išli smo prema Sparu pokupiti sve i ispred mene se odjednom našao čovjek od 130 kila. Samo je rekao: 'Gužva, gužva!' Ja sam samo rekao nešto da sam njihov i maknuo sam se. Više od 15 stolica nam je uništeno, ja ovo u životu nisam doživio, a išao sam po utakmicama", zaključuje konobar koji je svjedočio brutalnom sukobu. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više