DOZNAJEMO DORH ni tri mjeseca nakon napada na Kristinu nije podigao optužnicu protiv Komšića

Foto: Željko Lukunić/Pixsell, Obiteljska fotografija, Index

KRISTINA KRUPLJAN izbodena je 30 puta u svom automobilu na parkingu ispred zgrade u kojoj je živjela. Ova 18-godišnjakinja bila je trudna, a osumnjičeni za ubojstvo je njen bivši dečko David Komšić koji ju je brutalno napao i prije tri mjeseca.

Tad je u pratnji svojih prijatelja presreo Kristinin automobil na Bukovačkoj cesti, nakon čega su ju istukli i demolirali joj automobil. Nakon toga je morala nositi Shantzov ovratnik, izbjegavati buku i svjetlost te piti tablete za bolove i sedative.

>> Odvjetnik ubijene Kristine: Izvukao ju je iz auta i prebio, priveden je nakon 10 dana i pušten

>> UBOJICA U LISICAMA Priveden je u DORH, Kristinu iz bijesa ubo više od 30 puta

>> TKO JE ZAKAZAO U SLUČAJU KRISTINE KRUPLJAN Oglasilo se državno odvjetništvo

>> POLICAJCI LJUTI "Posao odradimo pošteno, a počinitelji nam se onda zbog suda smiju u lice

>> NOVI DETALJI Kristina je jučer otišla na večeru s ubojicom, molio je da mu se vrati

>> OTAC UBOJICE ljut i uzrujan napustio DORH

>> TKO SU RODITELJI KRISTININOG UBOJICE? Bogati su i moćni, vlasnici luksuznog hotela

Puna tri mjeseca nakon toga DORH još nije podigao optužnicu protiv Komšića i ostalih.

Na sudu se vodi samo jedan postupak protiv Komšića

"Do trenutka pisanja ovog odgovora, ovaj sud nije zaprimio novu optužnicu/ce protiv okrivljenika D.K., pa tako niti za događaj od dana 27. studenog 2016. godine. Da bi se pred kaznenim sudom mogle poduzimati bilo kakve službene radnje u vidu odlučivanja o oduzimanju slobode (istražni zatvor), o mjerama opreza, određivanju rasprave i drugim procesnim radnjama, nužno je da u odnosu na određenog okrivljenika i određeno kazneno djelo ovlašteni tužitelj podnese optužnicu, odnosno da optužnica bude potvrđena.


Ponovno naglašavamo da do ovog trenutka, na ovom sudu, nije zaprimljena optužnica protiv okrivljenog D.K. za događaj o kojem pišete (27.11.2016. godine) te u odnosu na navedeno ovaj sud nije niti mogao postupati i poduzimati radnje koje spominjete", stoji u odgovoru zagrebačkog Općinskog kaznenog suda za Index.

Odvjetnik Kristine Krupljan, Bruno Spiz rekao je za Index da su za Kristinu odgovorni i DORH i policija.

"Ja sam podnio kaznenu prijavu DORH-u za taj slučaj 6. prosinca i saznao sam da su Kristinu pozvali na ispitivanje za taj slučaj tek nakon tri mjeseca, točnije na dan kad je ubijena. Odgovornost za ovo leži na DORH-u i policiji. Ne mogu oni prebacivati odgovornost jedni na druge. Oni su represivni aparat koji mora biti jedinstven. DORH nije ništa napravio da zaštiti Kristinu iako su znali da je Komšić imao zabranu prilaska njoj od 2015.", rekao je za Index Bruno Spiz.

Mercedesom usmrtio oca osmero djece

Inače na Općinskom kaznenom sudu u tijeku je jedan kazneni postupak protiv okrivljenog D.K., zbog kaznenog djela iz članka 227 stavak 1, 2 i 6 KZ/11, a povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koja je potvrđena 12. prosinca 2016. godine, te je rasprava održana 09. veljače 2017. godine, a nastavak iste određen je za ožujak 2017. godine.

Podsjetimo, Komšić je u travnju prošle godine Mercedesom pregazio i usmrtio oca osmero djece, zbog čega mu se jedino sudi na Općinskom kaznenom sudu.

Tereti ga se za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu prema članku 227. koji kaže:

(1) Sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.
(6) Ako je kaznenim djelom iz stavka 2. ovoga članka prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Pitali smo zato jučer Općinsko državno odvjetništvo oko slučaja Davida Komšića. Što su radili? Njihov odgovor u kojemu ne kažu gotovo ništa, prenosimo u cijelosti.

Dok DORH  istražuje, djevojka je ubijena

"Temeljem upita ovo državno odvjetništvo ovlašteno odgovoriti sljedeće.

U kaznenom predmetu protiv D.K. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Odjelom za mladež, temeljem podignute optužnice u tijeku je kazneni postupak zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Također ovo Državno odvjetništvo temeljem podnesene kaznene prijave provodi istraživanje protiv imenovanog zbog kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 1. i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona počinjenih na štetu mlađe punoljetnice K. K.

U odnosu na druge predmete Državno odvjetništvo nije ovlašteno davati podatke o postupku. Sukladno odredbama o tajnosti podataka Zakona o sudovima za mladež, u konkretnom slučaju upućujemo Vas da se s Vašim upitima obratite Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, Odjelu za mladež".

Svi prebacuju odgovornost jedni na druge

I dok sud prebacuje odgovornost na DORH jer nisu podigli optužnicu, policija prebacuje odgovornost na sudstvo.

Sindikat policije oglasio se kasno sinoć jer im je dosta da ih prozivaju. Kažu kako je rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe. "Osobe poput Davida Komšića se puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode se predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao.", dodaju.

Podsjećaju da je David Komšić u travnju 2016. godine vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od strane policije prijavljen, kao i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni.

"Stoga smatramo da je sud u konkretnom slučaju bio brži i učinkovitiji s adekvatnom kaznom počinitelj bi se trenutno nalazio na odsluženju kazne zatvora pa se ovaj zločin vjerojatno ne bi ni dogodio. Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje.", kažu policajci koji su već "umorni od ovakvih događaja koji ih dodatno frustriraju".

Za kraj dodajmo kako smo poslali upit ministru pravosuđa Anti Šprlji. Umjesto odgovora na konkretna pitanja o tome tko je kriv što je Komšić bio na slobodi nakon niza kaznenih djela koja je počinio, dobili smo tek šturo priopćenje.

U njemu stoji što je sve poduzeto u slučaju Kristine Krupljan te koliko se postupaka vodi protiv Davida Komšića, ali o odgovornosti za činjenicu da David Komšić odavno trebao biti u zatvoru - niti slovca.
 

 

Pročitajte više