PRVI OBJAVLJUJEMO Koliko je liječnika u pet godina otišlo iz najvećih hrvatskih bolnica

Foto: Filip Kos/Pixsell

U PET godina najveće hrvatske bolnice ostale su bez stotinjak liječnika. Iako se ni danas ne znaju točne brojke liječnika koji su napustili Hrvatsku od ulaska u EU, Index je istražio koliko je liječnika napustilo radna mjesta u najvećim kliničkim bolničkim centrima u zemlji.

Prema informacijama koje su nam dostavili iz ravnateljstava tih bolnica, najviše liječnika otišlo je iz KB-a Merkur - njih 36. A najmanje iz KBC-a Sestre milosrdnice - 13. Podatke nismo dobili samo iz dvije velike bolnice, s Rebra, gdje tvrde da ne raspolažu podacima, te iz KB-a Dubrava, gdje nam jedino nisu htjeli odgovoriti na upit.

>> U pet godina iz Hrvatske otišlo najmanje 600 liječnika: "Bježimo zbog kaosa"

Iz KB-a Merkur, kao što smo naveli, u pet godina otišlo je 36 liječnika, a ravnatelj Mario Starešinčić navodi kako su neki otišli u drugu zdravstvenu ustanovu, a drugi u inozemstvo.

Među njima je osam specijalista interne medicine, pet radiologa, četiri anesteziologa, tri ginekologa, po dvoje pedijatara, otorinolaringologa i urologa te po jedan specijalist neurologije, kliničke farmakologije, patologije, oftalmologije i opće kirurgije. A otišlo je i pet liječnika koji su ondje bili na specijalizaciji. Točnim podacima koji su se od tih liječnika baš odselili u inozemstvo, ravnatelj Starešinčić kaže da ne raspolažu.

"Neki su otišli u inozemstvo, a neki u drugu ustanovu"

"Od 1. siječnja 2013. KBC Split napustilo je 16 liječnika specijalista, od kojih su prema našim saznanjima tri liječnika otišla na rad u inozemstvo, a 13 liječnika je prešlo na rad u neku od zdravstvenih ustanova u sustavu zdravstva RH ili privatni sektor.


Što se tiče liječnika na specijalizaciji, u istom razdoblju KBC Split napustilo je pet liječnika na specijalizaciji, od kojih je jedan otišao u inozemstvo, a ostali su u pravilu zbog promjene specijalizacije prešli na rad u neku od zdravstvenih ustanova RH. Liječnici koji su napustili KBC Split uglavnom su specijalisti kirurških djelatnosti i anestezije", stoji u odgovoru ravnateljstva KBC-a Split.

U posljednjih pet godina KBC Osijek napustilo je 28 liječnika. Najviše anesteziologa, njih pet, te po četiri kardiologa, pedijatra, kirurga, neurokirurga te specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a otišlo je i troje gastroenterologa, doznajemo iz KBC-a Osijek.

U KBC-u Rijeka navode kako je u proteklih pet godina iz njihove bolnice u inozemstvo otišlo 25 liječnika, najviše specijalista anesteziologije.

"Broj onih koji odlaze je u padu jer su primjerice tijekom 2017. iz KBC-a otišla svega četiri liječnika što je manje od 1 posto ukupnog broja specijalista u našoj ustanovi.

Tu činjenicu operativno ne osjećamo kao veliki problem, interes liječnika koji žele doći u našu ustanovu trenutno je veći no što je broj onih koji žele otići u inozemstvo. Neki od liječnika koji su otišli u inozemstvo vratili su se nakon godinu ili dvije dana. Odlazak u inozemstvo na određeni period utječe na promjenu pogleda, pridonosi novim saznanjima i stjecanju vještina tako da ne vidimo u tome ništa loše, dapače godišnje biramo deset mladih liječnika koji odlaze na jednomjesečna usavršavanja u inozemstvo", stoji u odgovoru KBC-a Rijeka.

Najviše odlaze iz manjih bolnica


KBC Sestre milosrdnice ne raspolaže službenim podacima, no kako navodi ravnatelj bolnice Mario Zovak, prema neformalnim informacijama iz Vinogradske je u pet godina 13 liječnika otišlo raditi u inozemstvo. Riječ je o liječnicima iz područja neurologije, oftalmologije, opće kirurgije, otorinolaringologije, psihijatrije, radiologije i radioterapije i onkologije.

Naši liječnici najviše odlaze raditi u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku. Prema podacima Hrvatske udruge bolničkih liječnika HUBOL, iz Hrvatske je od ulaska u EU otišlo 600 liječnika, a 1700 zatražilo ih je papire za odlazak na rad u inozemstvo.

To najveće probleme stvara bolnicama u manjim gradovima koje imaju velik nedostatak liječnika. Indexu je to potvrdila Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, koja kaže da je najteža situacija u bolnicama u Pakracu, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru.

No i odlazak liječnika iz KBC-ova se itekako osjeti pa su liste čekanja sve duže, gužve u čekaonicama sve veće, a liječnici preopterećeni velikim brojem prekovremenih sati i sve lošijim uvjetima rade, pakiraju kofere i odlaze.
 

Pročitajte više