Doznajemo: Optužnica za utaju novca za Noru Šitum stoji godinu dana - DORH požuruje, a sud ignorira

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Index

U MALVERZACIJAMA vezanim za Udrugu Hrabro dijete, koja je sudjelovala u akciji prikupljanja novca za pokojnu Noru Šitum, protiv glasnogovornice Udruge Đurđe Siladi (ex Aleksić) i njezinog supruga Željka Siladija potvrđena je optužnica zbog kaznenog djela utaje jer su 19. veljače 2013. primili donaciju za Noru u kanadskim dolarima na račun Radio Psunja Nova Gradiška, u protuvrijednosti 29.259 kuna.

Naime, Željko Siladi je direktor, a njegova supruga Đurđa Siladi je glavna urednica Radija Psunj d.o.o. Nova Gradiška, a spomenuti novac su tek devet mjeseci kasnije, točnije, 19. studenog 2013. prebacili na žiro račun Udruge "Hrabro dijete".

Prema odgovoru Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Slavonski Brod, 25.11.2014. protiv bračnog para Siladi je podignuta optužnica koja je potvrđena 19.02.2015. na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

>Pregledali smo bankovne izvode: Evo kome se isplaćivao novac za malu Noru

>Malverzacije u Udruzi Hrabro dijete?

DORH je slao požurnicu sudu, ali ništa od rasprave

"Do danas nije održana niti jedna rasprava na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, a dana 1.12.2015. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je istome uputilo požurnicu", rekla je za Index Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

Budući da je Đurđa Siladi trenutno na uvjetnoj kazni zbog drugog kaznenog djela, poslali smo upit Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog čega u godinu dana nije održana niti jedna rasprava u slučaju protiv Đurđe Siladi, na što su nam odgovorili da imaju previše predmeta i da taj slučaj nije stigao na red.


"Povodom Vašeg zahtjeva obavještavamo Vas da suci rješavaju predmete redoslijedom njihova zaprimanja u rad, vodeći računa o predmetima koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni, a u konkretnom slučaju riječ je o predmetu zaprimljenom 2015. godine, koji nije hitan", odgovorila je Kristina Zetović Urbanovski, službenica za informiranje s Općinskog suda.

Na upit kako to da slučaj nije hitan, ako je okrivljena Đurđa Siladi već na uvjetnoj radi utaje poreza na Radiju Nova Gradiška, koju ne smije prekršiti dvije godine, rečeno nam je da to nema veze, jer da će se na suđenju uzeti u obzir vrijeme u koje je počinila kazneno djelo, ako joj se isto utvrdi u sudskom sporu.

Dobila dvije godine uvjetne

Naime, prema dokumentima koje Index posjeduje, Županijski sud u Slavonskom brodu 24. veljače 2015. odbio je žalbu Đurđe Aleksić i Višnje Mikić kao neosnovanu i potvrdio presudu u slučaju u kojem su njih dvije proglašene krivima zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva, utaje poreza i carine pa su osuđene na 8 mjeseci zatvora, s tim da im je izrečena uvjetna osuda te se kazna neće izvršiti ako u roku 2 godine ne počine novo kazneno djelo.


Protiv Đurđe Siladi je također podignuta optužnica u kojem je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu tereti zajedno s Maricom Lovrić da su "u vremenskom periodu od prosinca 2009. do kolovoza 2010. u Novoj Gradišci kao članice HKUD-a Kramarić u nakani da se okoriste, vlastoručno potpisale i ovjerile pečatom HKUD-a 73 ugovora o cesiji koji su potpisani i od strane pokojnog Rade Aleksića, člana Uprave Radija 98,1 d.o.o. Nova Gradiška o ustupanju potraživanja tog trgovačkog društva koje je imalo blokiran račun kao davatelja usluga od raznih korisnika HKUD-u Kramarić Nova Gradiška u iznosu od 115.641,91 kuna bez postojanja stvarne obaveze Radija prema HKUD-u Kramarić lažno se predstavljajući kao odgovorne osobe za zastupanje HKUD-a".

Općinsko državno odvjetništvo Đurđu Siladi tereti da je sebi uzela 62,741,91 kunu te da je s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist dovela nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i time ga navela da na štetu tuđe imovine nešto učini, a dijelom je pribavljena znatna imovinska korist.

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić za Đurđu Siladi traži kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci te da joj se primjeni uvjetna osuda što znači da joj se kazna ne primjeni ukoliko u 2 godine ne počini novo kazneno djelo.
 

Pročitajte više