Doznajemo tko su rekorderi po zaradi u Zagrebačkoj skupštini, iznosi su ogromni

Foto: Patrik Macek (PIXSELL), Index

NA ZASTUPNIKE Gradske zagrebačke skupštine smo od svibnja 2017.  godine do 1. studenog prošle godine potrošili nevjerojatnih 10,6 milijuna kuna, doznaju Index Istrage. Riječ je samo o naknadama koje dobivaju vijećnici u zagrebačkoj Skupštini, a koja se isplaćuje u bruto iznosu.

Rekorder po naknadama je Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku), kojem je u dvije i pol godine isplaćeno malo više od 470 tisuća kuna, slijedi ga Ana Stavljenić-Rukavina s 424,771 kuna iz stranke Milan Bandić 365, a treći je Tomislav Jonjić kojem su isplaćene 396,763 kune bruto. Tom iznosu treba pridodati i 2,6 milijuna kuna godišnje, koliko je isplaćeno strankama i neovisnim listama koje sudjeluju u radu Gradske skupštine. Iznos koji smo platili vijećnicima i strankama u ovom mandatu mogao bi do sada biti i veći od 20 milijuna kuna.

Drago Prgomet, kao predsjednik Gradske skupštine, zatražit će od vijećnika da se do kraja mandata odreknu naknada te cjelokupni iznos uplate na račun za pomoć stradalima u potresu. Kako doznajemo, mnogi su ovim nezadovoljni, a jasno je i zašto. No, krenimo redom.

Rade oko 20 sati mjesečno

Vijećnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, za razliku od zastupnika u saboru, za svoj rad ne primaju plaće, nego naknade. Vijećnici tako za svaku održanu Skupštinu dobivaju 1500 kuna. Isti iznos predviđen je i za sudjelovanje u radu gradskih odbora, pri čemu isti iznos naknade primaju predsjedavajući odbora i obični članovi. Potpredsjednici Gradske skupštine, ima ih četvero, primaju oko 4 tisuće kuna mjesečno neto. Predsjednik Gradske skupštine može biti zaposlen i za to plaćen, no aktualni predsjednik Drago Prgomet se toga odrekao te prima naknadu od oko 5 tisuća kuna za predsjedanje.

Čitatelj Indexa Hrvoje Šimić je, naime, putem Prava na pristup informacijama, zatražio podatak o tome koliko je isplaćeno novca za teret naknada vijećnicima u Zagrebačkoj skupštini i to od formiranja ovog saziva u svibnju 2017. do 1. studenog 2019. U tom razdoblju održano je 28 sjednica, što bi značilo u prosjeku jedna sjednica mjesečno, a toliko se otprilike sastaju i pojedini odbori i radna tijela. U prosjeku vijećnik za poslove u Gradskoj skupštini mora izdvojiti oko 20 sati mjesečno.

Rekorder stiže iz redova stranke Neovisni za Hrvatsku 

A rekorder je ispao Krešimir Kartelo, član Neovisnih za Hrvatsku, koji je od svibnja 2017. do studenog 2019. primio 470.103,91 kuna. Riječ je o bruto iznosu, a kada se podijeli s brojem mjeseci te pretvori u neto iznos, ispada da Kartelo u prosjeku prima oko 10,5 tisuća kuna mjesečno.

Kartelo, osim što je potpredsjednik Gradske skupštine, i predsjednik je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, član Odbora za mladež, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, član Odbora za sigurnost i prevenciju urbanih rizika i član Odbora za nacionalne manjine. Podsjetimo kako se u stranci kojom su upravljali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović dogodio raskol. Članovi Skupštine i to Hasanbegović, Tomislav Jonjić i Ana Lederer otišli su na jednu stranu, a Bruna Esih i Kartelo na drugu.  

Stavljenić-Rukavina i Jonjić u top 3

Druga po redu po primljenim naknada je Ana Stavljenić Rukavina iz stranke Milana Bandića koja je u dvije i pol godine primila više od 424 tisuće kuna bruto na ime naknada. Kada se taj iznos podijeli na broj mjeseci i pretvori u neto, ispada da Stavljenić Rukavina prima mjesečno više od 9 i pol tisuća kuna. Stavljenić Rukavina je, inače, potpredsjednica Skupštine te predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za Statut, Poslovnik i propise.

>> Tko je Ana Stavljenić Rukavina? Od moralne vertikale do Bandićeve poslušnice

Treći po redu po primljenim iznosima je Tomislav Jonjić koji se u raskolu Neovisnih priklonio Hasanbegoviću te je član Bloka za Hrvatsku. Član je i tri odbora i to Odbora za izbor i imenovanja, Odbora za kontrolu i Odbora za branitelje. Na ime naknada primio je 396.763,81 kuna bruto, što bi značilo da u prosjeku prima mjesečni neto iznos od gotovo devet tisuća kuna.

Na stranke ide 2,6 milijuna kuna, najviše stranci Milana Bandića - pola milijuna

Davor Filipović iz HDZ-a predsjednik je Odbora za financije, član Odbora za gospodarski razvoj, član Odbora za mladež i član Odbora za kontrolu za što je dobio 385.563,74 kune bruto. Rajko Ostojić iz SDP-a, inače potpredsjednik Skupštine i član Odbora za zdravstvo, ušao je u prvih pet s iznosom od 380.340,31 kunu bruto.

Njega slijedi Kazimir Ilijaš iz HDZ-a s iznosom od 339.713,73 kune bruto, a posljednji s iznosom većim od 300 tisuća kuna je nestranački Jozo Milićević koji je primio 337.654,55 kuna bruto. Podsjetimo, Milićević je u Skupštinu došao na nezavisnoj listi Sandre Švaljek, a iznenađujuće je u prosincu 2018. godine zajedno s Ilijom Ćorićem i Miroslavom Polovanecom glasao za proračun te tako spasio Milana Bandića.

Uz te iznose, plaćamo i stranke. U 2019. godini za rad stranaka u Skupštini plaćeno je više od 2,6 milijuna kuna. Najviše prima stranka Milana Bandića i to 599.430 kuna za 11 zastupnika, a slijedi HDZ i SDP sa sedam zastupnika. SDP je dobio 368 tisuća kuna, a HDZ nešto manje, 363 tisuće kuna, iako imaju isti broj vijećnika. Iznosi su različiti zbog tzv. "ženske kvote".

Kako doznajemo, sutra na Zagrebačkoj skupštini raspravljat će o prijedlogu predsjednika Skupštine Prgometa da se vijećnici do kraja mandata odreknu naknada u korist stradalih od potresa u Zagrebu, a čini se da će mnogi biti protiv. Jasno je i zašto.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više