Doznali smo kako bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao utjecati na Hrvatsku

Foto: Hina, 123rf

ENERGETSKOG stručnjaka Davora Šterna pitali smo kakve bi posljedice napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji mogao imati na cijene nafte na našem tržištu:

"Još se ne zna kolika je šteta nanesena postrojenjima. Ona može biti dvojaka: mogu biti oštećena proizvodnja nafte i rafinerije. Proizvodnja nafte se relativno lako da sanirati, promijeni se površinska oprema i nafta dalje teče. Međutim, rafinerije su veći problem. Dok mi imamo rafineriju i vezani smo uz rafinerijski sustav Europe, to nije tako strašno.

No ako su rafinerije pogođene, onda popravak traje dulje, a duga nestašica goriva i energenata s tog područja mogla bi čak istrošiti i američke zalihe kojima Trump pokušava smiriti situaciju", kaže naš sugovornik.

"Dakle, ako je ozbiljna šteta nanesena rafinerijama, vrlo brzo će porasti cijena derivata. Međutim, cijena derivata se kod nas formira temeljem cijena nafte na svjetskom tržištu i tu prolazi neki rok od dva do tri tjedna dok se cijene derivata popnu u skladu s porastom cijene nafte", predviđa Štern.

Na koncu u priču ubacuje bitan element:

"Pitanje je kako dugo će trajati nestašica nafte iz tog područja. Teško je poništiti psihološki efekt koji može nastati, a to je djelovanje na burze. Ova dva dana je bilo tiho, u petak je porasla cijena desetak dolara, u subotu i nedjelju burze miruju, danas će biti interesantno vidjeti kako će se cijene kretati, možda dođe ponovno do smirivanja situacije temeljem najave Trumpa da će osigurati nedostajuće količine. Ako burzovni igrači počnu licitacije, onda je tu bilo kakva prognoza nemoguća."

Cijene skočile 10 posto

Podsjetimo, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su danas više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. SAD je za taj napad optužio Iran, što je Teheran odbacio.

Pročitajte više