Doznali smo koliko je auta u jedan dan prošlo prema moru: "Podaci su ohrabrujući"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

ČETVRTAK, koji su zbog praznika Tijelova mnogi spojili u produženi vikend, su obilježile velike gužve na cestama, kakve prošle godine nismo vidjeli ni kasnije u lipnju. 

Kako je doznao Index, do 18 sati je na autocestu prema moru na Lučkom ušlo 21.576 vozila.

Prošle godine na Tijelovo prema moru je na Lučkom krenulo 21.264 vozila. No, važan je jedan detalj - prošle je godine Tijelovo bilo tjedan dana kasnije, 11. lipnja. 

2019. je Tijelovo bilo još kasnije - 20. lipnja. Tada je na Lučkom prema moru krenulo 23.767 vozila.

"Za ovogodišnje Tijelovo je na Lučkom na autocestu ušlo 1.47% više vozila nego lani, a 9.22% manje u odnosu na 2019. godinu. S obzirom na to da je Tijelovo ove godine osam dana ranije nego prošle godine, a čak sedamnaest dana ranije nego rekordne 2019. godine, podaci su više nego ohrabrujući", rekli su za Index iz HAC-a. 

U Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, trenutačno boravi oko 125 tisuća turista, od čega je 110 tisuća inozemnih. Najviše turista u ovom je trenutku u Istri - 51 tisuća, na Kvarneru su 22 tisuće, a u splitskoj i zadarskoj županiji je oko 15 tisuća turista. 

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Njemačke - njih 55 tisuća, zatim Austrije - 16 tisuća, te Poljske, Slovenije i Češke. U odnosu na Tijelovo prošle godine, koje je bilo tjedan dana kasnije nego ove, danas je u Hrvatskoj triput više turista, ali ipak upola manje nego rekordne 2019. godine.

Optimizam budi i to što na najvažnijoj europskoj koronakarti, onoj koju objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolest, hrvatska obala više nije označena crvenom bojom, što bi dodatno trebalo ohrabriti strane turiste.

Pročitajte više