Doznali smo tko i za koliko održava stranice Fonda koje su se jutros srušile

Screenshot: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

ZAGREBAČKA tvrtka Fleksbit na natječaju u kolovozu dobila je 1.247.500.00 kuna težak posao "održavanja i proširenja sustava za web prijave korisnika sredstava" Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i upravo je ona, kako nam je rekla Lidija Tošić, voditeljica Fondove Službe za odnose s javnošću, zadužena za održavanje sustava za prijavu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća koji se jutros srušio.

Fleksbit je dizajnirao i prošlogodišnji sustav prijave

"Tvrtka koja je izradila prijavnu aplikaciju je Fleksbit d.o.o. Za nabavu te usluge Fond je proveo postupak javne nabave te je u konačnici odabran navedeni ponuditelj s cijenom usluge od 1.2 milijuna kuna s PDV-om.

Ista tvrtka je dizajnirala i prošlogodišnji sustav prijave. Istina je da je sustav zbog velikog broja korisnika (događalo se da jedan te isti zahtjev prijavljuje više osoba, s više preglednika istovremeno) radio pod opterećenjem, no ni u jednom trenutku nije bilo zastoja u prijavljivanju niti je sustav pao. U konačnici je za oko 3100 projekata odobreno 210 milijuna kuna.

Ove godine je došlo do pada sustava te građani uopće nisu mogli ni pristupiti istom. Iz tog razloga smo odlučili zaustaviti proces prijave. Nakon što tvrtka Fleksbit utvrdi točan razlog pada sustava i kad će smetnje biti otklonjene, Fond će objaviti novi datum zaprimanja prijava", odgovorila nam je Tošić.

Direktor Fleksbita Zoran Kozačinski kratko nam je poručio da se javimo Fondu i odbio razgovarati.

Iz Fonda se ispričavaju zbog debakla

Sustav je trebao raditi od jutros. No zasad neutvrđene tehničke poteškoće onemogućile su prijavu korisnika. "Ovim se putem ispričavamo svim zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ista prouzročila", poručili su iz Fonda..

Fleksbit se na svojoj web stranici opisuje kao tvrtka specijalizirana za razvoj softvera i savjetovanje. "Razumijevanje i analizu poslovnih potreba klijenta uvijek stavljamo u fokus, a nakon temeljitog istraživanja izrađujemo inovativna i pouzdana aplikacijska rješenja temeljena na najnovijim razvojnim trendovima. Pokrivamo potpuni životni ciklus projekta, razvijajući uspješno rješenja koja održavamo, stalno poboljšavajući korisničko iskustvo", piše o sebi Fleksbit.

Rade s Inom, HPB-om i Finom, lani su dobili 213 tisuća kuna

Od tvrtki povezanih s državom, među partnerima navode Inu, Hrvatsku poštansku banku i Finu. Prošle im je godine iz riznice isplaćeno 212.999.65 kuna od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Preko sustava koji se srušio Fond je trebao primati prijave za dodjelu sredstava za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu. Sufinancirala bi se cjelovita energetska obnova, povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Prijave su se trebale primati jutros u 9 sati, isključivo preko sustava koji se srušio.

I Fleksbit se ispričao građanima

Nekoliko sati kasnije, iz Fonda i Fleksbita stigle su isprike:

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je trebao krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Međutim, došlo je do tehničkih problema pa građani ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi na navedeni poziv, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava. Razlog za to je bio pad servera, kako pojašnjavaju iz tvrtke Fleksbit, zadužene za razvoj i održavanje sustava ePrijave", stoji u priopćenju Fonda.

Fond nadalje informira da se direktor tvrtke Tomislav Gligora ispričao građanima i Fondu kao naručitelju. Gligora je poručio: "Odgovornost je isključivo na nama kao tvrtki. Prethodno smo radili stres testove i nije bilo naznaka nikakvih problema, no nažalost ovakve situacije su moguće. Količina prijava nije uvijek nužno u korelaciji s tehničkim opterećenjem sustava, već za to postoje različiti tehnički razlozi. Naši tehničari od prvog trenutka analiziraju zašto je došlo do problema i rade na prijedlogu tehničkih unaprjeđenja sustava kako bismo u najkraćem roku omogućili da sustav nesmetano funkcionira." Najavio je da kroz par dana očekuje detaljnu analizu ove situacije, nakon čega će biti napravljeni i potrebni zahvati na sustavu.

Isprike je u priopćenju Fonda uputila i Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu. Napisala je da je Fond s tehničke strane osigurao sve preduvjete za nesmetan rad sustava: "Moramo priznati kako nismo očekivali poteškoće u njegovom funkcioniranju. Nažalost, do njih je došlo i u tom smo trenu reagirali što smo brže mogli i odgodili zaprimanje prijava. Znamo da su građani u postupak prijave uložili svoj trud i vrijeme, pa nam je doista žao što već danas nisu mogli predati svoje zahtjeve. Međutim, ističem kako je riječ isključivo o odgodi. Čim se osiguraju tehnički uvjeti za realizaciju poziva, javno ćemo i na vrijeme putem medija i putem naše službene stranice najaviti novi datum zaprimanja prijava“, najavila je Račić, ističući kako će svi građani dobiti jednaku priliku za prijavu za sufinanciranje.

Pročitajte više