DP dobio Ministarstvo demografije, analitičar: Promoviraju ideje iz 18. stoljeća

Foto: N1

Politički analitičar Ivan Rimac za N1 komentirao je sastav nove vlade. Podsjetimo, na jučerašnjem sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju vlade s HDZ-om. U skladu s dogovorom, Domovinski pokret vodit će Ministarstvo demografije.

"Rađanje djece ne ovisi o političarima, već o ženama u fertilnom razdoblju"

"Ministarstvo demografije je ekstenzija ideoloških poruka koje je Domovinski pokret slao u vrijeme kampanje i prije kampanje”, smatra Rimac te dodaje: "Rađanje nove djece ne ovisi o političarima, već o ženama u fertilnom razdoblju. Mi smo u završnoj fazi demografske tranzicije i taj kotač se ne može okrenuti unazad. Morat ćemo izvjesno desetljeće ili dva čekati da se naša populacija stabilizira."

Rimac ovdje vidi velike opasnosti za stečena prava i položaj manjina, pogotovo za položaj žena: "Pokušavaju na neke idilične načine promovirati ideje o položaju žena koje su bile tipične za 19. ili čak 18. stoljeće.

"Ne možemo bez žena koje su zaposlene"

Mi u svojoj ekonomiji ne možemo bez žena koje su zaposlene. Inzistiranje na tome da žena ne radi, već da se bavi djecom, dovodi do siromaštva. Taj oblik siromaštva koji bi se generirao tako ne bi bio rješiv iz budžeta. Smanjio bi se ukupni prihod države jer bismo imali premalo radnika."

"Naše demografske mjere bi morale ići u sasvim drugom smjeru. Jedna od boljih demografskih mjera je povećanje efikasnosti obrazovnog sustava i skraćenje vremena studiranja zbog bolje efikasnosti studiranja. Ako se žene prije uključe na tržište rada, prije će steći uvjete da imaju djecu kojoj će moći pružiti ono što djeci treba", naglašava Rimac.

Svjetonazorski pečat DP-a - magla za domoljubnu raju?

"DP je podvojena stranka", ističe profesor.

"Ekonomski interes je bio prikriven vrlo glasnim ideološkim govorom. Sada je isplivao znatno vidljivije taj ekonomski interes koji proizlazi iz određenog dijela strukture stranke koji je jako dugo financijski vezan s HDZ-om. Ekonomski interes neće blijediti, a članovi Domovinskog pokreta koji su ušli u sabor sada pokušavaju umiti svoje lice pred objavu stvarnog početka koalicijskog rada u vladi. Iskazuju svoje privatne stavove, a pritom su potpisali da će podržati vladu", kazao je.

"Mašinerija HDZ-a će ih manje-više samljeti. Samo je pitanje koliko će njihovi ekonomski interesi preživjeti i koliko dugo će biti koalicijski partneri", dodao je Rimac.

Pročitajte više