DP-ovac: Odluka hoćemo li s HDZ-om je na Plenkoviću

Foto: Screenshot N1

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Dnevniku N1 televizije komentirao je objavu Ustavnog suda, koji je danas ustvrdio da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, ali ni premijer.

"Rekao bih dvije stvari. Prvo, kao što sam prije mjesec dana rekao, pogrešno je da Milanović odmah nije dao ostavku, trebao je biti transparentan i dati ostavku i ne bi imali ovo što imamo danas. Drugo, kao zrelo demokratsko društvo trebamo odlučiti hoćemo li poštivati institucije ili ne, slagali se s njihovim odlukama ili ne", kazao je Bartulica pa nastavio:

"Na neki način su napravili žrtvu od Milanovića, mislim da su ga oživjeli na neki način s obzirom na stanje nakon izbora, da se Ustavni sud suzdržao, možda bi Plenkoviću bilo i lakše."

Dodao je da je tajming odluke mogao biti bolji, ali navodi da se Milanović sam doveo u ovu situaciju: "Sam Milanović je izazvao ovu situaciju svojim nerazboritim ponašanjem, a na kraju nije ni pomogao ljevici."

Smatra da je Ustavni sud mogao prvotno biti jasniji oko mogućih sankcija. Osvrnuo se i na moguće postizborne koalicije.

"Plenković je u ovih osam godina naučio na ovaj način upravljati Hrvatskom, imao je prilično lagodnu poziciju i iz njegove perspektive bi tako bilo lakše nastaviti, ali matematika je neumoljiva. Ne može se ni on ni mi ultimativno postaviti, ali oko nekih stvari nećemo odustati. Prema tome, rekao bih da će na kraju odluka biti kod njega kako će se stvari odvijati. DP neće na vlast pod svaku cijenu", zaključio je Bartulica.

Pročitajte više