DP-u naređeno da mora maknuti ovaj plakat. Bijesni su

Foto: DP

"Domovinski pokret zaprimio je rješenje DIP-a KLASA: UP/I-012-01/24-05/8,  od 15. travnja 2024. godine kojim nam se nalaže da uklonimo sve plakate 'ZA NEKE JE VUKOVAR OSLOBOĐEN - ZA NEKE JE PAO!' do 19:00 sati istoga dana! Prigovor je uložio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i to kao kandidat u II. izbornoj jedinici, u kojoj se ne nalazi niti jedan jedini navedeni plakat", priopćili su iz DP-a nakon što im je Državno izborno povjerenstvo naredilo da uklone sporni plakat po kojem je za HDZ i njegove koalicijske partnere iz SDSS-a Vukovar 1991. godine oslobođen, a za DP je tada pao. 

Tvrde da plakat "istinito i slikovito prikazuje činjenice koje su i sami akteri plakata iznijeli u svojim izjavama i  zapisima."

"S onima za koje je 18. studenog 1991. Vukovar oslobođen, Plenkovićev HDZ koalira i financira desetinama milijuna eura stranku SDSS i njihov tjednik srpske Novosti koji na naslovnicama širi nacionalnu i vjersku mržnju te vulgarno i prostački vrijeđa prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Plenkovićev HDZ koalira s okupacijskim gradonačelnikom Vukovara Vojislavom Stanimirovićem i predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem. Što tu nije točno? Poruka našeg plakata je jasna i nepobitno istinita: - 'ZA NEKE JE VUKOVAR PAO, A ZA NEKE JE OSLOBOĐEN!'", kažu iz DP-a. 

Odgovor DIP-u

Novinarima su proslijedili i javni odgovor DIP-u, koji je poslan 14. travnja 2024. godine iz kojeg su izdvojili, kako kažu, ključne dijelove:

"Dostavljamo članke koji prenose zapise i okupacijskog gradonačelnika Vukovara Vojislava Stanimirovića, osnivača stranke SDSS čiji je danas predsjednik Milorad Pupovac, a ovdje ih i citiramo: 

'Tog 18. novembra 1991. pao je i posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru - vukovarska bolnica', glasila je prva rečenica članka koji je potpisan imenom Vojislava Stanimirovića. 

'Naša djeca uče po hrvatskim nastavnim programima, ali mi imamo svoje udžbenike i poučavamo noviju povijest na svoj način, drugačiji nego u hrvatskim knjigama. Izostavili smo poglavlje o Domovinskom ratu jer i dalje smatramo da je to bio građanski rat', rekao je u intervjuu za Večernje novosti", stoji, među ostalim, u odgovoru DP-a DIP-u. 

"Plenkoviću i Pupovcu, istina boli!"

Iz DP-a su poručili i kako su, ako je nešto širenje mržnje, onda to izjave predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koje su tajno snimljene na zatvorenom sastanku HDZ-a i jučer i danas objavljene u Nacionalu. 

"Iz ovog rješenja DIP-a očito se može iščitati da se radi o najtežoj instrumentalizaciji državnih tijela za račun srpskohrvatske trgovačke koalicije Pupovac - Plenković. Posebno napominjemo da u slučaju plakata kandidata i SDSS-ova saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru od 2011.-2015., Dragana Crnogorca na kojem je pisalo: 'RECI NE OLUJI' na koje DIP nakon prigovora građana nije reagirao, nego ih je uputio na redovni sudski postupak! Iz hitne reakcije DIP-a te hitne pomoći srpskohrvatskoj trgovačkoj koaliciji Pupovca i Plenkovića jasno se vidi da su u Hrvatskoj neki jednakiji od drugih", poručuju iz DP-a.

Kažu kako će Domovinski pokret u zakonskom roku podnijeti žalbu na Odluku DIP-a koju, kako kažu, osporavaju iz svih razloga navedenih u Rješenju.

"Kao legalisti, postupit ćemo po nalogu DIP-a, iako se s njihovom tendencioznom odlukom ne slažemo te ćemo istu proslijediti tvrtki koja je postavila plakate na postupanje. Naš najkraći odgovor Plenkoviću i Pupovcu je: ISTINA BOLI!", zaključili su iz DP-a.

Pročitajte više