Dragan Nikolić priznao krivnju za ratne zločine u BiH

BOSANSKI Srbin Dragan Nikolić u četvrtak je pred Haškim sudom priznao krivnju za progon, ubojstva, silovanja i mučenja kao zločine protiv čovječnosti, počinjene pod njegovim zapovjedništvom u zatočeničkom logoru Sušica, kod Vlasenice u istočnoj BiH.

Na temelju sporazuma o priznanju krivnje koji je sklopio s Tužiteljstvom, Nikolić je pred sucima Wolfgangom Schomburgom, Florence Mumba i Carmelom Agiusom priznao krivnju po sve četiri točke optužnice, izmijenjene na samoj sjednici.

"Kriv sam časni sude", rekao je Nikolić nakon što je predsjedavajući sudac Schomburg u cijelosti pročitao optužnicu.

Dragan Nikolić zvan Jenki (46), na prvom je saslušanju godine 2000. izjavio da se ne osjeća krivim prema tadašnjoj optužnici koja ga je po osam točaka teretila za zločine protiv čovječnosti.
Kroz logor Sušica je od svibnja do listopada 1992. prošlo oko 8.000 Bošnjaka i drugih nesrba iz vlaseničkog kraja. Zatočenici koji su držani u dva pretrpana hangara svakodnevno su premlaćivani i mučeni a žene su silovane i zlostavljane. Nikolić je priznao da je i sam mučio i tukao neke zatočenike koji su kasnije podlegli ozlijedama, te da je potpomagao seksualno nasilje u logoru.

Tužiteljstvo je raspravnom vijeću predložilo kaznu od 15 godina zatvora, a obrana će svoj prijedlog podnijeti naknadno.

Saslušanje o visini kazne zakazano je za 3. studenoga.

Pročitajte više