Dragičević: Optužbe za kriminal su totalne gluposti

PREDSJEDNIK Uprave Ine Tomislav Dragičević odbacio je danas optužbe iz kaznene prijave koja je, po pisanju nekih medija, podnijeta protiv nekih čelnika Ine, a vezano za nabavu nafte, kao i optužbe koje je o tome iznio bivši čelnik Interine London.

Te je optužbe Dragičević nazvao "totalnim glupostima", te najavio da će Ina angažirati inozemne stručnjake kako bi se cijela stvar raščistila.

"Ako postoji neki propust, što se može desiti, ne vjerujem da je tu bilo ikakvog kriminala", kazao je Dragičević na konferenciji za novinare u Ini.

Istaknuo je da čelnike Ine nije kontaktirao nitko iz Državnog odvjetništva.

U današnjem dnevnom tisku objavljeno je da je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala stigla kaznena prijava potpisana sa I. Tomić protiv Dragičevića, člana Uprave Ine Željka Vrbanovića, direktora Sektora za dobavu nafte Milovana Buchbergera i Zdenke Mioković iz Inine službe tradinga.

Njih se, prema pisanju medija, optužuje da su tijekom prošle godine u nabavi nafte protežirali dva velika dobavljača - francuski Elf Trading i kineski Sinochem, te kupujući od njih naftu po višim cijenama od cijena na spot tržištu Inu, navodno, oštetili za desetak milijuna dolara.

Prema pisanju medija, optužbe na račun vodstva Ine vezano za nabavu nafte u materijalu Analiza smanjenja dobavljača sirove nafte iznosi i dugogodišnji direktor Ineterine u Londonu Nikola Ugarković, koji je nedavno umirovljen.

Dragičević je kazao da je sukob s Ugarkovićem počeo u trenutku kada je Ina odlučila da naftu neće nabavljati telefonom jedan čovjek iz Londona, već se propisala točna procedura za nabavu i tu se nabavu željelo preseliti u Zagreb.

Procedura je propisana 2000., tijekom 2001. educirani su ljudi, postavljena transparentna procedura koja onemogućava samovolju bilo koga i počelo se tako raditi, rekao je Dragičević.

No, priznao je da se spomenutim problemima u samoj Ini bave već tri, četiri mjeseca, te da oko toga postoje sukobi i unutar same Ine. "Ekipa je tu, treba vidjeti što je tko napravio, da li je bilo propusta i kakvih i zašto", kazao je.

Čelnici Ine ističu da na proceduru za nabavu nafte ni jedan od tri potencijalna strateška partnera u privatizaciji Ine nisu imali prigovor.

Pročitajte više