Drago Celizić mora vratiti kuću u Istri, odluka je pravomoćna

Foto: Istra.hr, Sandra Šimunović/PIXSELL

POZNATI HRT-ov voditelj Drago Celizić u ožujku ove godine našao se u središtu skandala kada je objavljeno kako je sud odlučio da mu treba oduzeti kuću u Istri stečenu ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Bila je to nepravomoćna sudska presuda, a sada je stigla i pravomoćna. To je za 24sata potvrdio Radivoj Mačešić-Biscuoli, odvjetnik nećakinje pokojne Milke Vukelić.

Podsjetimo, Milkina nećakinja Marija Askar, koja živi u Egiptu, tvrdila je da njena teta u trenutku potpisivanja ugovora nije bila prisebna. Celizić je u međuvremenu tvrdio da zbog tog slučaja prolazi kroz linč, kako je gospođi koja mu je ostavila kuću bio poput sina te da se nećakinja o njoj nije brinula.

Odvjetnik: Celizićeva žalba je neosnovana

"Žalba tuženika je odbijena kao neosnovana i potvrđena je u cijelosti prvostupanjska presuda i svi navodi iz obrazloženja prvostupanjske presude. On može sad podnijeti prijedlog sudu za dopuštenjem revizije, pri čemu bi morao ukazati na to da je u tim presudama neko važno pitanje utvrđeno na drugačiji način. Ali ništa novoga se nije događalo u tim spisima da bi zahtijevalo provjeru i kontrolu Vrhovnog suda. Bio sam uvjeren od prvog dana da ću slučaj dobiti jer je sve bilo odmah jasno", rekao je odvjetnik Mačešić-Biscuoli. Kazao je i kako je njegova stranka zadovoljna presudom.

"Tuženik može zatražiti prijedlog revizije i uvjeriti sud da postoje za to razlozi, ali mislim da od toga neće biti ništa. Najavio je da će se boriti do kraja, ali ne znam što to znači. Jer presuda je sad pravomoćna. Nikad nije mojoj stranci isplatio ni lipe, a dužan je 280.000 eura sudskih troškova. Siguran sam da mojoj stranci neće nadoknaditi ni sudske troškove i da ću morati nekako ići u naplatu tog troška. Još pola milijuna eura od pokojne Milke je na računima banaka i zablokirano je privremenom mjerom od prvoga dana. To stoji na računima i čeka okončanje ostavinskog postupka", dodao je odvjetnik.

"Postupak dokazivanja išao je u nekoliko pravaca, kao primjerice da na papiru nije bio Milkin potpis, ili ga je netko krivotvorio, ili se pak radilo o 'sindromu navođenja ruke'. Tvrdili smo da Milka u vrijeme tog sklapanja ugovora nije bila sposobna za rasuđivanje, nije bila svjesna što radi, a što se potpisa tiče, prema oba nalaza, vještaci su zaključili da postoji najmanji stupanj vjerojatnosti da je to njezin potpis. Tuženik još nije predao ključeve kuće mojoj stranci. On je ovo ljeto bio u toj kući", zaključio je odvjetnik.

Celizić: Nemam pojma o presudi

Celizić tvrdi da ne zna ništa o toj presudi. "Nije mi odvjetnik ništa javio, ali ako je zaista tako, to je strašno. Stvarno mi je već muka od svega. Naravno da ćemo se žaliti", rekao je i potvrdio da je ovo ljeto bio u toj kući na odmoru.

Što se točno dogodilo?

Celizić je 2007. godine potpisao sa sada pokojnom Milkom Vukelić iz Pule ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tri mjeseca kasnije, 26. prosinca 2007., Milka Vukelić je preminula, a Celizić se upisao kao vlasnik vrijedne nekretnine u Puli koju je naslijedio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Radi se o kući od 178 kvadrata i dvorištu od 453 kvadratna metra u pulskom naselju Dolinka.

Osim nekretnina, Milka Vukelić na svojim je računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura. Tužbu protiv Celizića pokrenula je nećakinja pokojne Vukelić Marija Askar, tvrdeći da u trenutku potpisivanja ugovora Vukelić nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja. Bilo je to 2008. godine.

Općinski sud u Puli je 30. lipnja 2015. godine donio presudu kojem je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev Milkine nećakinje. Potom se slučaj prebacuje na Županijski sud u Puli koji sve ponovno vraća na Općinski sud u Puli. Iako je pulski sud 2015. godine tužbu odbacio, ove je godine donio nepravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je ugovor o doživotnom uzdržavanju bio ništetan.

Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje medicinskih vještaka iz kojih se moglo zaključiti da u trenutku sklapanja ugovora Milka Vukelić nije bila sposobna shvatiti pravno značenje i posljedice sastavljanja tog ugovora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više