Humanitarna kriza na vrhuncu: Kolone s tisućama izbjeglica po kiši i hladnoći ulaze u Hrvatsku

Foto: mnovine.hr, Vjeran Žganec, Marko Mrkonjić/Pixsell, Hina

U ČAKOVEC je pola sata poslije ponoći došao vlak iz Tovarnika s oko 1.800 ljudi.

Iako se hrvatska policija nije mogla dogovoriti sa slovenskim kolegama o prihvatu, vlak je nešto prije dva sata nastavio put prema Sloveniji i u 2.10 bio u Trnovcu, 200 metara od granice. U Središču ob Dravi na pruzi su postavljene prepreke, a izbjeglice puštene iz vlaka dočekala je slovenska interventna policija sa psima i netom dignuta žičana ograda, javlja HRT.

Izbjeglice su tražile prolaz kroz ogradu kako bi ušli u Sloveniju, mnogo je bilo i žena s djecom. Neki su pokušavali prijeći preko potoka. Slovenci su ih preusmjeravali na službeni prijelaz, no ni tamo ih nisu puštali. GP Središće ob Dravi zatvoreno je za sav promet. Većina izbjeglica, oni koji nisu uspjeli pronaći rupu u ogradi i prijeći na slovensku stranu, u 5.30 još je bila u blatu, na kiši i hladnoći na ulasku u Sloveniju.

Tijek događaja pratite na Indexu

22:50 Autobusi su večeras oko 20,30 sati u slovenske prihvatne centre počeli prevoziti oko 500 migranata i izbjeglica sa slovenskog graničnog prijelaza Obrežje te oko 1.300 migranata iz slovenskog mjesta Brežice, doznaje Hina od glasnogovornice Policijske uprave slovenskog Novog Mesta Alenke Drenik. Migranti će biti smješteni u prihvatne centre Šentilj, Gornja Radgona, Dobovec i Postojna, te će tamo sami odlučiti hoće li ostati u Sloveniji ili će nastaviti put za Austriju, odnosno Njemačku, izjavila je glasnogovornica Drenik.

20:00 Ministar Ostojić Slovencima je poručio da rade isto što i Hrvatska, primaju i tranzitiraju izbjeglice i migrante prema susjednim zemljama. Na pitanje novinara očekuje li da će svi izbjeglice i migranti koji su ušli u Hrvatsku tijekom današnjeg dana ući i u Sloveniju,  Ostojić je odgovorio kako to ne zna ali zna da će svi biti upućeni prema slovenskoj granici. Opširnije

19:40 Kako je pala noć tako su pale i temperature, a brojni izbjeglice na hrvatsko slovenskoj granici od deka rade improvizirane šatore kako bi djecu zaštitili od hladnoće, javlja N1.


U ovom trenutku na granici se nalazi oko 200 ljudi, a ostale su Slovenci pustili u zemlju. Dvije trudnice su završile u bolnici, a pomoć se pružala i pothlađenoj djeci.

Hrvatska policija je ponovno zatvorila granicu prema Srbiji zbog prekrcanosti Opatovca, a među izbjeglicama je zavladala panika.

20:00 Rijeka migranata i izbjeglica splasnula je navečer na granici između Srbije i Hrvatske, između sela Berkasovo i Bapska, gdje je oko 18 sati tek nekoliko stotina osoba čekalo na ulaz u Hrvatsku. Kolone od više tisuća migranata pristizale su od jučer poslijepodne po kišnom i hladnom vremenu, a po mišljenju volontera na terenu, humanitarna kriza dodirnula je vrh budući da su umorni, mokri i pothlađeni migranti proveli noć i dan na otvorenom.

Smanjenu prisutnost migranata i izbjeglica večeras su iskoristili volonteri kako bi očistili cestu, a njima su se u sumrak pridružili zaposlenici komunalnog poduzeća iz Sremske Mitrovice.

19:05 U prihvatnom centru u Opatovcu oko 17 sati nalazilo se oko 1000 migranata i izbjeglica koji u Hrvatsku ulaze kod Bapske preko nekadašnjeg malograničnog prijelaza ali je sve više i onih koji srbijansko-hrvatsku granicu pokušavaju prijeći kroz polja i kukuruzišta. Stotinjak izbjeglica, potvrdila je neslužbeno policija, iz Bapske je poslijepodne krenulo pješice prema 14 kilometara udaljenom Opatovcu.

U srpskom mjestu Berkasovu nedaleko Šida, koje se nalazi na samoj granici s Hrvatskom i iz kojeg izbjeglice prelaze granicu Republike Hrvatske kod Bapske, situacija je iznimno teška.

Na kiši i u blatu na ulazak u Hrvatsku, koji je usporen, čeka prema nekim procjenama  više od 6.000 migranata. Hrvatsku državnu granicu u tome dijelu štiti policija koja metalnim ogradama zaustavlja nekontrolirani ulazak izbjeglica i migranata.

18:50 Oko 600 migranata nalazi se na slovenskom graničnom prijelazu Obježje i čeka na ulazak u Sloveniju, doznaje se od hrvatske granične policije.

Migranti čekaju autobuse kako bi ih prevezli u Sloveniju i kako bi dalje nastavili put prema austrijskoj granici. Ta skupina migranata je danas oko 15 sati sa šest autobusa s hrvatskog graničnog prijelaza  Bregana došli na slovenski GP  Obrežje, gdje  čekaju na prihvat u Sloveniju.

17:50 Granica na Trnovcu je ponovo zatvorena, a oko 500 izbjeglica našlo se na ničijoj zemlji, piše eVaraždin. Granica će navodno ostati zatvorena dok se ne vrate prazni autobusi po novi kontingent izbjeglica koje se prevozi u prihvatne centre.

U međuvremenu je prestala kiša pa se izbjeglice više ne moraju tiskati ispod nadstrešnice starog graničnog prijelaza, a dio izbjeglica vrijeme krati tako što kupe smeće koje se nakupilo.

17:40 Od ponoći do ponedjeljka u podne u Sloveniju je ušlo ili čeka na ulazak pred granicom 5.000 izbjeglica, objavila je popodne slovenska policija.

Oko 800 ljudi još uvijek čeka na ulazak u Sloveniju pred graničnim prijelazom Središče ob Dravi, a primaju se postupno. Riječ je o dijelu skupine koja je noću prispjela vlakom iz Opatovca u Čakovec.

Velika većina migranata kojima uspije ući u Sloveniju smješta se u prihvatne centre Šentilj i Radgona uz samu granicu, a danas je do sada iz njih u Austriju ušlo oko 900 ljudi, prema podacima koje je objavila slovenska policija.

Slovenske vlasti kazale su da se Hrvatska ne drži operativnog dogovora jer Slovenija dnevno može primiti samo 2,500 ljudi, a Hrvatska im posljednja dva dana šalje po 5000 ljudi.

16:40 Hrvatska je otvorila granicu prema Srbiji i prijelaz Bapska, na kojem je više tisuća izbjeglica, brzo se prazni, javlja N1. Sa hrvatske strane izbjeglice čekaju autobusi koji ih vode prema Opatovcu.

16:30 Situacija na graničnom prijelazu Trnovec se promijenila, piše portal eVaraždin.hr. Naime, pet autobusa sa slovenske strane stiglo je na granicu i oni se pune s dijelom od 1,600 izbjeglica koji od jutra čekaju. Nakon dolaska autobusa nastao je pravi metež jer su se svi počeli naguravati u želji da uđu u autobuse. Sa slovenske strane granice, u Središču ob Dravi, organizirani su autobusi koji će izbjeglice odvesti prema Austriji. Ostatak od 500-tinjak izbjeglica koje su ostale na graničnom prijelazu Trnovec prema informacijama iz slovenske policije tijekom poslijepodneva i večeri bit će primljeni u Sloveniju.

Za sada nije najavljen dolazak novih izbjeglica bilo vlakom ili autobusom prema ovom graničnom prijelazu.

U Županijskoj bolnici Čakovec zbrinuto je pet trudnica u poodmaklom stadiju trudnoće, a još desetak djece primilo je liječničku pomoć.

Za preostale izbjeglice, koje još nisu ušle u Sloveniju, nadležne službe Crvenog križa i UNHCR-a, te županijskih i općinskih vlasti osigurale su tople napitke i peciva. Međunarodni granični prijelaz Trnovec do daljnjega ostaje zatvoren.

Dio izbjeglica nije mogao čekati te se zaputio prema kukuruzištu uz povike: "Molim vas, pomozite nam".

16:20 Sloveneski premijer Miro Cerar izjavio je da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi izbjeglički val "napeto" te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju izbjeglica koje može dovesti na granicu. Opširnije

15:40 Brojne izbjeglice na ničijoj zemlji kod graničnog prijelaza Trnovec čekaju hoće li se Slovenci smilovati i otvoriti granicu. Granični prijelaz Trnovec zatvoren je za sav promet osim za dostavna vozila s hranom, vodom te osobe koje čine sve što je u njihovoj moći kako bi pokušali riješiti ovu mučnu sliku, pišu Međimurske novine.


Da ne stoje na izravnoj kiši za nekoliko metara pomaknuta je zaštitna ograda pa se većina izbjeglica smjestila u natkriveni dio.

"Moje ime je Kamal, dolazim iz Sirije. Hodamo 8 dana, prešli smo more, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku. I sada smo ovdje, u paklu. Hladno je, smrzavamo se, nema hrane ni spavanja, nema ničega. Dovedeni smo do ludila. Bježimo od rata, krvi i metaka. Mi smo samo ljudi, kao i oni, zašto zatvaraju granice? Njemačka, Austrija, Slovenija. Zatvaraju granice. Zašto to nisu svima rekli prije tjedan dana, prije nego smo krenuli na put i prošli sve ovo. Imamo novca, vlakom ili avionom išli bismo na odredište. Ne razumijemo zašto se sada granice zatvaraju. Djeca, žene i dječaci pitaju se zašto. Loš posao. Politika ili nešto, ne razumijem. To je igra – mi i oni kao u filmu. Tko će živjeti i preživjeti – ne znamo", riječi jednog od brojnih izbjeglica prenose Međimurske novine.

14:30 Vlak s izbjeglicama umjesto prema Čakovcu, skrenuo je prema Dobovi. Zasad nije poznato hiće li krenuti prema Čakovcu ili će se pokušati ovdje iskrcati izbjeglice

13:56 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da ne odbacuje mogućnost podizanja zida na granicama. Opširnije

13:55 Od 1200 migranata koji su sinoć zaustavljeni kod graničenog prijelaza Trnovec njih dvjestotinjak je uspjelo ući u Sloveniju.


Naime, slovenske vlasti jutros su odlučile primiti oko 150 najugroženijih izbjeglica, a još 50-tak ih je primljeno kako bi se spojile obitelji tj. s onima koji su već prešli granicu.

Od 11,30 do 12 sati  ni jedna osoba nije propuštena u Sloveniju.

Na graničnom području sa Slovenijom kiša ne prestaje padati, a migranti su zaklon potražili ispod nadstrešnice starog hrvatskog graničnog prijelaza koji je od zajedničkog hrvatsko-slovenskog udaljen stotinjak metara.

Iz Županijske bolnice Čakovec izvjestili su kako je zbirnuta jedna trudnica u poodmakloj trudnoći te tromjesječno dojenče. Granični prijelaz Trnovec i dalje je zatvoren za sav promet. Vlak s novih 1200 izbjeglica iz Tovarnika je krenuo nešto poslije 8 sati, a do Čakovca mu treba oko šest sat vožnje.

13:35 Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da bi određene odluke u vezi s migrantskim valom Slovenija morala prihvatiti već danas i da će se za to zauzeti na sastanku s premijerom Mirom Cerarom predviđenim za danas popodne. Opširnije

13:09 "Definitivno treba uprijeti prstom u glavnog krivca, a to je Grčka. Do sada ne iskazuje nikakvo poštivanje pravila i izaziva ovakvu situaciju. Hrvatska ne može biti zemlja koja će vršiti prihvat i biti sabirni centar EU", poručio je ostojić te još jednom dodao da se oštro protvi podizanju zidova i žica na granici. Opširnije

12:40 Deset tisuća izbjeglica ušlo je u Makedoniju u 24 sata, između subote poslijepodne i nedjelje u 18 sati, objavila je makedonska policija u Skoplju. Svi žele do zapadne Europe. Opširnije

12:30 Austrija je jutros opet započela s primanjem migranata u tranzitu kroz Sloveniju pa je u postupku prijelaza granice trenutno 200 migranata smještenih u prihvatnom centru Šentilj te 450 iz centra u Gornjoj Radgoni, objavila je slovenska policija u priopćenju za javnost.


12:20 Hrvatska se ne drži dogovora sa Slovenijom o broju migranata koje može poslati na slovensku granicu, što je "apsolutno neprimjereno", izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodavši da nije u redu da Hrvatska ne prima migrante u svoje smještajne kapacitete nego ih odmah šalje prema Sloveniji. Opširnije

11:35 U prihvatnom centru za izbjeglice i migrante u Opatovcu u 10 sati bilo je 1.120 izbjeglica i migranata koji su noćas i rano jutros iz Srbije ušli u Hrvatsku, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović dodajući kako je jutros prema slovenskoj granici iz Tovarnika krenuo vlak, a noćas i šest autobusa.

Džigumović je također kazao da se izbjeglice i migranti u Hrvatsku propuštaju sukladno mogućnostima njihovog napuštanja zemlje. Potvrdio je kako je bilo pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata preko područja graničnog prijlaza Bajakovo ali  ih je policija uspjela zaustaviti.

"Svi ulasci u Hrvatsku odvijaju se isključivo preko Bapske", rekao je Domagoj Džigumović.

11:15 Slovenija je u subotu i nedjelju, u drugom izbjegličkom valu koji je zahvatio njenu granicu u zadnjih mjesec dana, primila oko 5.000 migranata, a prema stanju u prihvatnim centrima u ponedjeljak ujutro ih je u toj zemlji još 1.990, objavila je slovenska policija.


Najveći dio migranata koji su još u Sloveniji smješten je uz samu austrijsku granicu, u Šentilju i Gornjoj Radgoni

10:40 Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 196 migranata. Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze 2453 osobe, a u Ježevu 583 osobe (ranjive skupine). Na GP Bregana i Trnovec u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 197 376 migranata.

10:38  Austrija je opet počela primati migrante iz slovenskih prihvatnih centara Šentilj i Gornja Radgona, ali granicu prelaze u malim skupinama, javljaju izvjestitelji mariborskog lista "Večer".

Prije toga, a reagirajući na tvrdnje slovenskih vlasti da je Austrija sinoć prestala primati migrante jer ima teškoća s njihovom opskrbom i smještajem, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da kad je riječ o ulasku migranata ostaje "status quo", te da će im i dalje dopuštati ulazak u Austriju, ali nisu spomenuli o kojem bi se dnevnom broju prelazaka mogli raditi.

10:23 Predsjednik operativnog tima Kolinde Grabar Kitarović za pitanja izbjegličke krize Mate Granić izjavio je danas da Hrvatska mora zatvoriti zelenu granicu sa Srbijom i pozvati vojsku. Opširnije

10:00 Više od 1500 ljudi i dalje čeka ulazak u Sloveniju, ali policija pušta samo žene i djecu. Ljudi su promrzli i pothlađeni, a Hitna pomoć morala je intervenirati nekoliko puta.

9:40 Kako javlja BBC, na granici s Hrvatskom na srpskoj strani čeka 50-ak autobusa s više od tisuću ljudi. Mnogi su tijekom noći prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni. Opširnije

7:20 HŽ je jutros u 7 sati javio da je u kolodvoru Tovarnik u tijeku ukrcaj izbjeglica u 97. izvanredni vlak.

Što se događalo tijekom noći: "Ovo nije vaša zemlja, vratite se kući"


"It's not your land, come back", odjekivalo je oko 2.30 sati iz policijskog megafona na pruzi, uz lavež pasa i oko 300 naoružanih slovenskih specijalaca, kada su prve izbjeglice prugom iz pravca Trnovca stigle do granice. Hrvatski policajci ponudili su im ranije privremeni ostanak u Hrvatskoj ili nastavak puta pješice prema Sloveniji, na vlastitu odgovornost. Svi su željeli nastaviti. Izašli su iz vlaka s djecom, u noć i kišu, i dalje jednako odlučni da stignu na sanjani Zapad.

300 ljudi prešlo granicu

Neslužbeno se doznaje kako je na graničnom prijalazu Banfi kod Štrigove (Međimurska županija) 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspjelo prijeći granicu. Budući da se radi o manjem prijelazu, mali kontinegent slovenske policije bio je nespreman za prihvat tako velikog broja ljudi.

Za danas je najavljen dolazak novog vlaka s 2100 emigranata u Čakovec koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi.

Intenzivna zaštita granice

Slovenska policija počela je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima s "intenzivnom zaštitom" državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi.


Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz. HAK je javio da je i za sav promet zatvoren GP Trnovec.

Kitel je rekao da je oko 4 sata i 30 minuta na prijelazu Središče ob Dravi dopušten ulazak samo za 150 žena i djece, pri čemu je jedna trudnica prebačena u bolnicu.

U Sloveniji su svi kapaciteti za smještaj migranata puni, a Austrija je priopćila da nove ne prima, kazao je Kitel.

To je kasno sinoć u priopćenju za javnost prenijelo i slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, navevši da je austrijska ministrica unutarnjih poslova to u telefonskom razgovoru kazala slovenskoj ministrici Vesni Gjerkeš Žnidar.

Slovenski mediji prenose međutim rano jutros i vijest austrijske tiskovne agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

Austrija obavijestila Sloveniju da prestaje primati izbjeglice

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvaćati izbjeglice te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove izbjeglice, objavilo je kasno večeras slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi Slovenska novinska agencija STA.

Kako se navodi, austrijska ministrica je slovensku kolegicu u telefonskom razgovoru obavijestila da se Austrija suočava s velikim problemom u zbrinjavanju i smještaju migranata, te da do daljnjeg prestaje s njihovim prihvaćanjem, ali pri tome nije navela koliko će ta obustava potrajati.

U razgovoru je Mikl-Leitnber također navela kako je neprihvatljivo da Hrvatska prema Sloveniji upućuje nove migrante koje Austrija ne može zbrinuti, navodi STA.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 migranata dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojemu su danas ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.

Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane surađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati.

Ipak, slovenski mediji oko 7 sati javljaju da je Austrija ponovno počela prihvaćati izbjeglice iz Slovenije.


"Ponašanje Hrvatske je neprihvatljivo"

Unatoč tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslano do 1.800 migranata.

"Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila", kažu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova u izjavi za javnost.

Uz to, ocjenjuju takav postupak Hrvatske "krajnje neprihvatljivim", te da bi se ona kao članica EU-a morala pridržavati europske regulative.

"Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo, a očekujemo da ćemo isključivo zajedničkim snagama i suradnjom svih država koje se suočavaju s ovom krizom uspješno rješavati nastalu situaciju", ističu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova i dodaju da "jednostrani postupak" Hrvatske u sadašnjem izbjegličkom valu ne doprinosi tim naporima.

U priopćenju se također kaže da je na granici i u unutrašnjosti države potrebno osigurati prilike koje se mogu kontrolirati, te da će idućih sati donijeti mjere kojima će "učiniti sve za nadzor novonastale situacije", o čemu će obavijestiti javnost.

Slovenska vlada u petak je donijela odluku kojom se omogućava da u slučaju kaotičnih razmjera na granici zbog izbjegličke krize policiji može pomagati vojska, logistikom, promatranjem, ali i sudjelovanjem u mješovitim patrolama s policijom na zelenoj granici, doduše bez policijskih ovlasti.
Žnidar je o situaciji na granici s Hrvatskom i migrantskoj krizi obavijestila i povjerenika EU-a za unutarnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopulosa.

Pročitajte više