Drama oko izručenja Kalinića: Prebačaj zakomplicirala pobjeda Partizana u Bruxellesu

PREKSINOĆ se u Beogradu i Zagrebu odigravala prava drama oko organizacije izručenja najbrutalnijeg ubojice "zemunskog klana" Sretka Kalinića. Prema pisanju Pressa, direktor policije u Srbiji Milorad Veljović najmanje 20-ak puta se čuo s kolegama iz Hrvatske i nadležnim iz Ministarstva pravosuđa RS.

Prvo se čekalo da se Kalinić definitivno odrekne žalbe na presudu Županijskog suda koji ga je osudio na 18 mjeseci zatvora zbog krivotvorenja dokumenata, što je on i uradio. Nakon toga, izručenje Kalinića u Srbiju zakomplicirala je pobjeda Partizana u Bruxellesu i plasman u Ligu prvaka. "Prvobitna ideja je bila da Kalinić u Srbiju bude prebačen u srijedu rano ujutro, ali činjenica da je Partizan pobijedio Anderlecht i plasirao se u Ligu prvaka zakomplicirala je stvar, jer je negdje u isto vrijeme planiran povratak nogometaša iz Bruxellesa. Bilo bi nezgodno da u isto vrijeme na aerodromu imamo Kalinića, nogometaše Partizana, njihove navijače i slavlje po gradu. Zato smo stvar morali ubrzati i što prije Kalinića prebaciti u Srbiju", kazao je izvor Pressa.

Odluka je donesena u 23 sata, a avion srpske vlade put Zagreba poletio je točno u ponoć. Kalinića su do aerodroma u Zagrebu ispratili najobučeniji hrvatski specijalci, a primopredaja i kontrola putovnica obavljena je za rekordnih pola sata. Kalinić je za Srbiju poletio u 1.15 sati. Press od izvora iz vrha MUP-a Srbije saznaje da je Kalinić sve vrijeme leta šutio i skretao pogled od specijalaca koji su ga priveli do pritvora Specijalnog suda. Tamo će biti sve dok ne bude saslušan, a nakon čega će biti prebačen na izdržavanje kazne od 40 godina zatvora u Zabeli.

Avion je u 02.02 sletio na surčinski aerodrom. Kalinić je odmah utrpan u jedan od tri blindirana terenca MUP-a Srbije koji su došli na pistu i u kojima je bilo 11 pripadnika antiterorističkih jedinica. Pancirna košulja Kaliniću je skinuta tek kad je u 2.24 sata stigao u zatvor. Smješten je u ćeliju s neprobojnim staklom i stalnim videonadzorom. U ćeliji je sam, a od nadležnih nitko mu se jučer nije obratio, a tako će biti i narednih dana dok se ne adaptira na zatvor u Srbiji. "Od njega se očekuje da govori o ubojstvima 'zemunaca', ali i o zlodjelima klana Luke Bojovića", kaže izvor Pressa.

Spektakularno izručene Kalinića imalo je prošlog tjedna i "generalnu probu". Naime, državni avion je prošlog četvrtka u ponoć odletio za Zagreb i vratio se tri sata kasnije, ali bez Kalinića. On je navodno trebao biti izručen još te noći, a što je odgođeno zbog suđenja u Zagrebu.

Pročitajte više