Drama oko parkinga u Držićevoj dovela Marina Jurjevića Baju u Nadzorni odbor Splitske obale

Foto: Index

SPLITSKI gradski vijećnici dobili su prošlog tjedna obavijest o promijeni u Nadzornom odboru gradske tvrtke Splitska obala. Marijana Vilić Ribičić razriješena je dužnosti, a na njeno mjesto postavljen je Marin Jurjević Baja, bivši šef splitskog SDP-a i donedavno saborski zastupnik.

> Reagiranje na članak "Drama oko parkinga u Držićevoj dovela Marina Jurjevića Baju u Nadzorni odbor Splitske obale"

Pozadina priče vrlo je zanimljiva. Naime, Vilić Ribičić odlučila je negdje sredinom ljeta napustiti SDP, što je i napravila. Već u tom trenutku, sasvim je bilo izvjesno da će uslijediti i njezino povlačenje iz Nadzornog odbora Splitske obale, gradske tvrtke koju je osnovao Kerum, a koja je za vrijeme Baldasarovog mandata doživjela pravu eksploziju novozaposlenih, samo u 2014. godini zaposleno je 14 ljudi, uključujući i direktora Perislava Bonačića. Među članovima Nadzornog odbora koje je postavila nova vlast u Splitu, bila je i Vilić Ribičić, diplomirana ekonomistica, vlasnica turističke agencije Globo travel.

Parkiranje regulirano prometnim znakom, a ugovora nema?!

Agencija je smještena u Držićevoj ulici, a nasuprot se nalazi jedno parkirano mjesto koje je Vilić Ribičić 2013. godine rezervirala kod Grada Splita za simboličnih 100 kuna mjesečno. U svibnju ove godine, Jakov Prkić, splitski gradski vijećnik i predsjednik gradskog kotara Lokve, koji se nalazi na listi za Sabor stranke Pametno u X. izbornoj jedinici, zatražio je od Grada Splita popis svih iznajmljenih parkiranih mjesta, uključujući i ono koje se nalazi u Držićevoj ulici kraj agencije Vilić Ribičić.

U odgovoru Grada Splita, koji je dostavljen i Indexu, pročelnik Špiro Cokarić pojasnio je da uopće nemaju ugovor sa tvrtkom Vilić Ribičić, već tvrtkom Spectator. Odgovor nas je začudio, jer je kraj parkirnog mjesta i dalje stajao prometni znak sa imenom tvrtke Vilić Ribičić. Ona nam je, pak, pojasnila da je gradonačelnik Ivo Baldasar donio odluku o određivanju povlaštene naknade za rezervacije parkirališnih mjesta prema kojoj povlašteni parking mogu dobiti samo hoteli, a ne i turističke agencije. Smatrala je da bi joj novi rezervirani parking bio preskup pa se obratila prijatelju, vlasniku tvrtke Spectator, i zamolila ga da on preda zahtjev za parking koji će ona koristiti. 

Dali povlašteni parking bez ispunjavanja kriterija?!  

Grad Split tako je sklopio ugovor sa Spectatorom za 2015. godinu, po kojem će se parkirno mjesto u Držićevoj ulici plaćati 400 kuna mjesečno. Vijećnik Prkić odmah je uočio problem, a to je da Spectator nema pravo na povlašteni parking jer ne upravlja hotelom, nego hostelom. Upozorio je da ovakvom odlukom nanesena šteta Gradu Splitu od 7.200 kuna godišnje, koliko iznosi razlika između povlaštene i pune naknade, koja iznosi tisuću kuna mjesečno. Još je jedna stvar ostala sporna. Naime, u odgovoru pročelnika Cokarića stoji da je tvrtka Vilić Ribičić zatražila parkirno mjesto 2013. godine i da je ugovorom pokriveno parkiranje za tu godinu. Za 2014. godinu ništa se ne navodi, tek da je 2015. godine povlašteni parking zatražio Spectator. Vilić Ribičić tvrdi da je plaćala cijelu 2014. godinu, no u Gradu Splitu nisu predočili takav ugovor, niti su se očitovali oko sporne situacije.

Juroslav Buljubašić spasio parking Vilić Ribičić

Vijećnik Prkić upozorio je na štetu koja je nanijeta gradskom proračunu sredinom lipnja, a pročelnik Cokarić reagirao je tek početkom kolovoza. Prkiću je odgovorio kako su utvrdili da je pri dodjeli rezerviranog parkirališnog mjesta tvrtki Spectator pogrešno utvrđeno činjenično stanje te je ugovor raskinut i sklopljen novi sa tvrtkom Ordesa.

Radi se inače o tvrtki koja upravlja hotelom Juroslava Buljubašića nedaleko od splitske ribarnice i kojoj su puno bliža parkirališna mjesta na Rivi. Vilić Ribičić potvrdila nam je da je ona zamolila Buljubašića da iznajmi parking u Držićevoj, što je u konačnici i realizirano po povlaštenoj tarifi od 400 kuna. Vilić Ribičić surađuje sa Buljubašićem pa će u svom odnosu regulirati i ovo plaćanje parkinga. Ispao je samo problem što je na kraju novom kategorizacijom parkinga u tom dijelu grada parkirališno mjesto završilo u prvoj zoni, što znači da košta 800, a ne 400 kuna pa je bilo potrebno parking premjestiti nekih desetak metara dalje od centra u 2. zonu.

Vilić Ribičić: Napuštam SDP, ne treba mi ovo...

Čini se da je cijela situacija bila previše za Vilić Ribičić, koja nam je nakon posljednjeg raspitivanja oko parkirnog mjesta, najavila da će izaći iz SDP-a. Ne želi da se njeno ime vezuju uz stranku, pojasnila nam je. I ne treba joj cijela ova situacija, za koju drži da nikad ne bi došla pod povećalo da nije bilo članstva u partiji. Nije joj bilo ni najjasnije zbog čega toliko Prkić inzistira na pravnoj regulaciji ovog pitanja.

Prkić: Ako se ovako upravlja jednim parkirnim mjestom, strah me i pomisliti što je s drugim gradskim resursima...

Evo kako je Prkić komentirao cijeli slučaj.

"Sramotno je što postoji povlaštena tarifa za hotele u staroj gradskoj jezgri jer se radi o poslovnim subjektima koji itekako dobro zarađuju pa ne vidim razlog zašto ne bi platili punu cijenu. Nema kriterija po kojima se dodjeljuju takva parkirna mjesta pa se stječe dojam da su u pitanju mutni poslovi. Zašto i mali iznajmljivači, koji imaju kapacitete ravne manjim hotelima sa četiri zvjezdice, ne bi imali istu mogućnost. Čak se ni služba za komunalu ne snalazi dobro u svemu tome. Najbolji je primjer parkirnog mjesta u Držićevoj ulici. Mjesecima Grad nije imao ugovorni odnos sa tvrtkom koja je koristila parkirno mjesto i čiji je znak tamo stajao. Kada sam ih upitao, rekli su da ugovor ne postoji. Zatim su ga dodijelili firmi Spectator, koja nema pravo na povlaštenu tarifu jer upravlja hostelom. Kada sam ih upozorio, mjesto su dodijelili firmi Ordesa, koja upravlja hotelom Marmont po cijeni od 400 kuna za drugu zonu, iako se parkirno mjesto nalazi u prvoj zoni i za njega vrijedi dvostruko veća cijena. Ako se ovako upravlja jednim parkirnim mjestom, strah me i pomisliti što se događa s drugim gradskim resursima", komentirao je Prkić. 

 

 

 

 

Pročitajte više