Drama u Palači pravde: Suci pobjegli pred razbjesnjelim optuženikom

DENIS MIRKO MANDIĆ, jedan od optuženih za dilanje u grupi braće Svalina, ponovno je priredio šou u velikoj dvorani splitske Palače pravde.

"Suče, ne poštujete zakon"

Suca Zorana Kežića već je gađao fasciklom, a danas mu je ponovno pao mrak na oči. Uzrujao se što mu nije dopustio da postavlja pitanja vještakinji. "Ovdje se ne poštuje zakon, nikada se nije ni poštovao", zaključio je Mandić i time na sebe ponovno navukao gnjev suca Kežića, kojem se inače ispričao za gađanje fasciklom.

Mandića su trebali izvesti van, no on se otrgnuo i ubo jednog od svojih čuvara kemijskom olovkom u ruku. Uz psovke i viku krenuo je prema sudskom vijeću. Četvorica čuvara jedva su ga obuzdala. Dok su ga vodili napolje, Mandić je nogom udario po braniteljskoj klupi. Putem je sasuo bujicu uvreda na jedinog preostalog člana vijeća u dvorani, suca Davora Svalinu.

Bijeg sudaca iz dvorane predviđen sigurnosnim protokolom

Kežić i kolegica Ljiljana Stipišić povukli su se, naime, iz dvorane čim su vidjeli kako Mandić bez kontrole juriša prema njima. Tako je predviđeno sigurnosnim protokolom, pojasnio je naknadno Kežić, koji je nakon iznenadnog prekida rasprave imao sastanak s brojnim braniteljskim timom.

Odvjetnici su mu pokušali sugerirati da malo smiri tenzije u sudnici. Prije incidenta s Mandićem Kežić je, naime, izbacio iz sudnice i optuženog Mehdija Ahmetija, koji je inzistirao da u dvorani bude i njegov branitelj po službenoj dužnosti. Nije ga bilo, sucu se ispričao zdravstvenim teškoćama.


Ima problema jer je prestrog?

Kežić već dulje vrijeme ima problema u ovom slučaju i s optuženicima, ali i s njihovim braniteljima. Uvjeren je da opstruiraju postupak, a njih, pak, iritira njegovo nadmeno ponašanje u sudnici i vođenje rasprave bez imalo takta. Kežića bije glas strogog suca pa neki misle da se incidenti redaju kao na tekućoj traci kako bi se spis dodijelio nekom drugom, blažem sucu.

Pitanje je koliko takva razmišljanja imaju smisla, jer će odluku o sankciji u konačnici donijeti Vrhovni sud, koji po službenoj dužnosti mora paziti na ujednačenost sudske prakse. Da sve ostane na dosadašnjoj razini, pobrinuo se ponovno branitelj Željko Lubina, koji je još jednom zatražio Kežićevo izuzeće.

Šef Županijskog suda u Splitu Ante Perkušić nije bio raspoloživ za komentar posljednjeg incidenta.

Pročitajte više