Drama u turskom rodilištu: U 15 dana umrlo 27 beba

U POSLJEDNJIH 15 dana u rodilištu u Ankari je preminulo 27 tek rođenih beba. Kako javlja turski Hurriyet, za smrt novorođenčadi krivi su loši higijenski uvjeti.

Iako je iz bolnice Zekai Tahir Burak ranije stigla informacija o tome da je oko trećina beba preminula zbog infekcija, na današnjoj konferenciji za novinare priopćili su kako dodatni testovi na bebama nisu pokazali tragove infekcija, već kako su bebe, sve prerano rođene, umrle zbog mnogo različitih komplikacija, među kojima su i hipertenzija, zatajenje srca te komplikacije pri porodu.

Ugur Dilmen, šef odjela pedijatrije u rodilištu, rekao je kako testovi na preminulim bebama nisu pokazali "ništa neobično".

Dilmen je rekao i kako je od 504 bebe, koje su se tijekom srpnja liječile u bolnici, preminulo njih 47. Tako veliku brojku umrle djece opravdao je činjenicom da je bolnica Zekai Tahir Burak najveća i najbolje opremljena, pa često u nju šalju najteže slučajeve iz ostalih bolnica. U prošloj se godini ondje liječilo 4.500 beba.

Svih 27 beba umrlo u samo tri dana?

No, unatoč tvrdnjama liječnika iz rodilišta, Unija zdravstvenih radnika SES optužila ih je za loše higijenske uvijete. SES ustraje u tvrdnjama kako su bebe umrle zbog infekcija, a na račun bolnice su iznijeli i nove optužbe - tvrde kako liječnici iz rodilišta lažu kad navode da je 27 beba preminulo u periodu od 15 dana, jer su sve bebe navodno preminule u svega tri dana, između prošlog četvrtka i subote.
 
"Dvije ili tri žene porod čekaju na istom krevetu, a ponekad se i do tri novorođene bebe stavljaju u isti inkubator", tvrde i SES-a te navode kako se bolnica ovakve stvari trudi zataškati.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više