Dramatičan govor ukrajinskog šefa diplomacije: Rusija neće stati na Ukrajini

Foto: Profimedia

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba održao je danas dramatičan govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Kaže da će "početak rata većih razmjera u Ukrajini biti kraj svjetskog poretka kakvog poznajemo".

"Ako Rusija ne dobije brz, odlučan i konkretan odgovor, to će značiti apsolutni krah međunarodnog sustava sigurnosti i međunarodnih institucija čiji je zadatak održavanje globalnog sigurnosnog reda", rekao je.

"Ovo je mračni scenarij koji će nas vratiti u najmračnija vremena 20. stoljeća. Rusija neće stati na Ukrajini. 

"Ukrajina nikad nije prijetila niti napadala niti to planira"

"Ako stalni član Vijeća sigurnosti UN-a uspije prekršiti doslovno sva pravila, drugi akteri će biti inspirirani njime i slijediti njegov obrazac Trenutno smo usred najveće sigurnosne krize u Europi od Drugog svjetskog rata. Ovu krizu stvorila je i eskalira jedna strana jednostrano - Ruska Federacija", kaže Kuleba.

Ruske optužbe na račun Ukrajine su apsurdne. Ukrajina nikada nikome nije prijetila niti napadala. Ukrajina nikada nije planirala i ne planira takvu akciju", dodaje.

"Ukrajina nikada nije planirala i ne planira nikakvu vojnu ofenzivu u Donbasu. Nikakve provokacije ili akti sabotaže. U konačnici je apsurdno sugerirati da se Ukrajina mogla pripremiti za nešto poput ovoga i čekati mjesecima dok Rusija ne skupi ogromnu vojnu snagu duž naših granica kako bi nastavila s takvim navodnim planovima. Ova apsurdnost prkosi osnovnoj logici", zaključio je.

Pročitajte više